Înapoi spre viitor: Top 10 premiere în tehnologie din anul (aproape) trecut

Autor: Răzvan Botea 28.12.2017

Noile tehnologii apărute în 2017 vor influenţa major economia, medicina, cultura şi chiar tehnicile diplomatice. Unele dintre acestea deja sunt folosite şi se dezvoltă în continuare, altele vor putea fi puse în aplicare la scară largă mai tarziu.

1.Sistemul electronic ce vindecă paralizia.

Neoruchirurgii francezi fac progrese uimitoare la folosirea implanturilor în celulele nervoase, pentru a restaura capacitatea motrică după o leziune a măduvei spinării.

Cercetătorii au implantat un device cu rol neurotransmiţător în cortexul motor al unei maimuţe cu paralizie la piciorul stâng şi un rând  de electrozi pe mâduva spinârii. Cele doua dispozitive electronice au fost conectate prin tehnologie wireless. Rezultatul a fost un sistem care ”citeşte” intenţia maimuţei de a se mişca şi transmite aceasta prin impulsuri electrice către măduva spinării. Rezultatul experimentului a fost un succes, maimuţa reuşind chiar să meargă.

2.Recunoaşterea facială folosită la plăţi.

În China este posibilă autorizarea unei plăţi prin sistemul de recunoaştere facială. Acest sistem este folosit în aceeaşi ţară nu doar la autorizarea plăţilor, ci şi în găsirea criminalilor sau autorizarea accesului la unele facilităţi.

3.Programele de inteligenţă artificială de la Facebook care şi-au dezvoltat propriul limbaj.

În timpul unui experiment al celor de la Facebook în care două programe de inteligenţă artificială care se ocupă de limbaj au fost provocate să negocieze o tranzacţie, dând şi o valoare bunurilor, a avut loc un incident interesant – cei doi roboţi au creat un limbaj propriu, la prima vedere neinteligibil pentru oameni.

Acestea au fost oprite, însă s-au înregistrat progrese uimitoare în legătură cu abilităţile roboţilor în negociere – aceştia par dispuşi să disimuleze interesul pentru un anumit produs, ca mai apoi să dea sentimentul că renunţă la acel produs cu greutate.

4.Acordarea cetăţeniei  în Arabia Saudită primului robot dotat cu inteligenţă artificială.

Sophia este primul robot ce primeşte un statut egal cu al oricărui alt cetăţean din Arabia Saudită.

În discursul ţinut de Sophia, aceasta declară: „Sunt foarte onorată şi mândră de această distincţie unică. Este un moment important al istoriei, acesta în care sunt declarată primul robot care posedă o cetăţenie”.

Robotul poate exprima prin expresii faciale sentimente, dar nu se ştie exact şi ce acţiuni va lua programul de inteligenţă artificială pe baza acestor sentimente.

5.Lansarea tehnologiei de internet 5G

Companii precum Qualcomm sau Telekom Mobile testează noua tehnologie 5G, anunţând că aceasta va fi disponibilă publicului larg undeva în 2019.

Această tehnologie va permite transferul de date la o viteză de până la 10 Gb/s, versus tehnologia 4G care permite 100 Mb/s (aproximativ 0,1 Gb/s).

6.Computerul cuantic.

Dezvoltată de către companii gigant precum Google şi Microsoft, această nouă tehnologie are un potenţial mult mai mare decât puterea de calcul binară, actuala tehnologie de bază pentru computere.

7.Celulele solare termice (n.r. eng. „hot solar cells”)

Este o tehnologie folosită într-un experiment încununat cu succes al cercetătorilor de la MIT pentru un nou tip de panouri solare. Acestea ar capta lumina pe care ar transforma-o în căldură în primă fază, apoi înapoi în lumină. Prin acest procedeu, cantitatea de lumină captată ar fi mult mai mare, în consecinţă şi energia pe care aceasta o produce.

8.Învăţarea prin experienţă (n.r eng. reinforcement learning)

Este vorba capacitatea inteligenţei artificiale de a învăţa cum să reacţioneze la o situaţie, prin simpla experienţă anterioară.

Ca şi exemplu,  la conferinţa din Barcelona pe tema inteligenţei artificiiale, a fost prezentat un caz în care câteva maşini virtuale au evitat o coliziune, pe o şosea virtuală cu 4 benzi. Iniţial nu au fost programate să evite ciocnirile şi la primele câteva încercări acestea au avut loc. Însă, cu fiecare repetiţie, programul s-a îndepărtat de programarea iniţială, învăţând, într-un final, cum să evite carambolul.

9.Cea mai mare baterie lithium-ion inaugurată de Tesla

Bateria lansată de Tesla în decembrie 2017, care costă 38 mil. dolari, este de trei ori mai puternică decât oricare altă baterie de până acum, având capacitatea de a furniza energie electrică la 30.000 de locuinţe timp de o oră.

10.Primul robot regizor

Grupul McCann Millenials a creat primul robot din lume care este regizor de creaţie pentru reclame, AI-CD Beta, în încercarea de a demonstra că inteligenţa artificială poate fi şi creativă, nu doar un instrument tehnic.

 

Surse: technologyreview.com; Forbes; The Independent UK; Financial Times.