Clienţii apartamentelor de lux vor căuta în 2018 proiectele cu facilităţi şi costuri scăzute de mentenanţă

Autor: Bogdan Alecu 28.12.2017

Pe segmentul locuinţelor de lux, cu preţuri de sute de mii sau milioane de euro, s-a majorat cererea pentru imobile noi, de trei camere, ce reprezintă aproape jumătate din cerere, următe de cele cu patru camere, cu 31% cotă de piaţă şi cele de una, două sau cinci camere, cu o cotă cumulată de 21%, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Nordis.

Dintre apartamentele vândute de Nordis în 2017, peste 45% sunt situate in imobile livrate după anul 2015, un procent cu 15% mai mare decât în 2016.

„Ne aşteptăm ca în anul 2018 să se înregistreze o creştere a pieţei imobiliare cel puţin similară cu cea din 2017, posibil chiar puţin mai mare. Estimăm că va fi o cerere mai mare în zona proprietăţilor din ansambluri noi, cu facilităţi incluse, iar imobilele care urmăresc trendul de green building cu siguranţă vor fi apreciate. Protecţia pentru mediu, costul mai redus cu utilităţile, un mediu mai sănătos în interiorul locuinţelor sunt argumente de prim rang, pentru cumpărătorii actuali, care aleg astfel de proprietăţi”, declară Emanuel Poştoacă, Managing Partner Nordis. În 2017, compania Nordis a intermediat vânzarea de proprietăţi în valoare cumulată de aproximativ 14.000.000 euro, cuprinzând locuinţe de nivel mediu plus şi premium, situate în zona de centru-nord a Bucureştiului.

Cel mai scump apartament vândut de Nordis a fost un penthouse în cartierul Primăverii cu un preţ de 2,9 mil. euro fără TVA. Proprietatea beneficiază de terase cu o suprafaţă totală de 200 mp, cu o privelişte panoramică asupra cartierului Primăverii şi a parcurilor Herăstrău şi Bordei.  Apartamentul este dispus pe două niveluri şi are în total o suprafaţă utilă de 400 mp şi cinci camere (living cu bucătărie, birou şi trei dormitoare, fiecare cu dressing propriu), plus cinci băi şi sală de fitness. Preţul include şi două locuri de parcare în garajul subteran al clădirii.

În ceea ce priveşte rezultatele companiei, în 2017, Nordis a înregistrat o creştere cu 12% a cererii de cumpărare şi cu 9% a numărului de tranzacţii intermediate, iar cifra de afaceri a crescut cu 19%, faţă de anul precedent. Estimăm o creştere similară şi pentru 2018. Focusul anului 2017 pentru Nordis a fost finalizarea ansamblului propriu de locuinţe Nordis Residence – Herastrău Park, situat în zona Herăstrău – şoseaua Nordului. O parte din apartamente au fost cumpărate de investitori, în faza de construcţie a imobilului şi revândute, cu profit de până la 40%”, a spus Emanuel Poştoacă, Managing Partner Nordis.