Topul celor mai mari insolvenţe din 2017. Companiile din energie „ocupă” aproape jumătate din clasament

Autor: Alina-Elena Vasiliu 29.12.2017

Cele mai mari zece companii după cifra de afaceri din 2016 care au intrat în insolvenţă anul acesta au realizat în 2016 un business cumulat de 2,625 mld. lei, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Patru din cele mai mari companii intrate în insolvenţă sunt active în domeniul energiei, liderul topului fiind Arelco Power, un furnizor de energie cu afaceri de peste 800 de milioane de lei anul trecut. Arelco Power, controlată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de Robert Neagoe şi de un offshore cipriot – Robledo Investments, a intrat în insolvenţă în luna martie.

KDF Energy (o altă companie cu capital românesc, controlată de omul de afaceri George Brăiloiu), Fidelis Energy (deţinută de Marius Ivanov şi Cătălin Romulus, potrivit informaţiilor din presa locală) şi Elcomex (din Constanţa, deţinută de omul de afaceri Ion Grecu) sunt alte companii cu activitate în domeniul energetic care au intrat în insolvenţă în ultimul an.

Companiile s-au angajat să furnizeze anumite cantităţi de energie la un preţ bugetat mai mic decât cel practicat pe bursa de energie în ianuarie 2017, când preţul pe piaţa liberă a stat timp de o săptămână la 100 de euro pe MWh. De la o medie spot de tranzacţionare de circa 33 de euro pe MWh, au existat oferte de cumpărare chiar şi de 450 de euro pe MWh, piaţa reacţionând ca şi cum nu ar mai fi fost energie disponibilă.

Companiilor din energie li se alătură altele din asigurări (Carpatica Asig), industrie alimentară (Floarea International, Salamandra Plus), comerţ (Mary Star, Mira Export) şi leasing (Ager Leasing IFN).

Din top zece, două companii au intrat în faliment anul acesta, şi anume Arelco Power şi Carpatica Asig.

În 2016, 8.000 de companii au intrat în insolvenţă, acestea având un nivel cumulat al busi­nessului de 12,2 mld. lei în 2015, arată datele de la Registrul Comerţului. Dintre acestea, cele mai importante 20 au un business cumulat de 6 mld. lei, adică jumătate din total.

În pri­me­le unsprezece luni din acest an, numărul companiilor intrate în insolvenţă a crescut cu 7,82% faţă de pe­rioa­da similară a anului trecut, la 8.256, cea mai mare creştere fiind în­re­gis­trată în judeţul Călăraşi (74,19%), iar cea mai ma­re scădere în Sălaj (-46,77%).

Pe sectoare de activitate, singura scădere a numărului de insolvenţe a fost consemnată în zona de admi­nis­traţie publică şi apărare (-100%). În schimb, în învăţământ numărul insol­ven­ţelor a crescut cu 45,45%, iar în sectorul producţiei şi furnizării energiei electrice şi termice creş­terea a fost de 33,33%.