Suspendarea temporară a preşedintelui moldovean Igor Dodon este examinată de Curtea Constituţională

Autor: Andrei Ionascu 02.01.2018

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituţională a statuat că preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de către premier corespunde pentru o funcţie, însă nu are drept de veto faţă de propunerea prim-ministrului.

Ulterior, învestirea lui Eugen Sturza în funcţia ministru al Apărării a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Igor Dodon a fost suspendat temporar de către Curtea Constituţională.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale şi poate fi considerată o situaţie în care preşedintele este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile. Drept urmare, interimatul în astfel de situaţii este asigurat de către preşedintele Parlamentului sau de către prim-ministru.

Partidul Democrat a anunţat, la sfârşitul lunii decembrie, că şapte dintre cei 13 membri ai Guvernului vor fi schimbaţi. Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a afirmat că guvernul urmează să fie reprezentat de către tehnocraţi, pentru a avea o mai mare independenţă.

"Majoritatea candidaţilor propuşi au demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicaţi direct sau indirect în frauda bancară. Consider că prin aceste candidaturi Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foşti actori politici. Iar înaintarea lor are o miză politică evidentă, pentru a mulţumi algoritmul parlamentar. Dacă există şi o miză preelectorală, e în zadar, fiindcă nimic nu va salva acest Guvern de la înlăturare după alegerile parlamentare din 2018", a susţinut Igor Dodon.