Peste 1.500 de stâlpi de securitate vor fi instalaţi la New York, pentru a preveni atacuri teroriste

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 03.01.2018

Este vorba despre o investiţie în valoare de 50 de milioane de dolari. Stâlpii cilindrici din metal vor înlocui barierele din beton care au fost instalate pe trotuare după atacurile teroriste de anul trecut din Times Square şi Manhattan.

"În 2017, newyorkezii au fost martorii abilităţii oribile a oamenilor dispuşi să ne facă rău, indiferent dacă s-a întâmplat la metrou, pe pistele noastre de biciclete sau în Times Square. Dar nu vom fi intimidaţi, iar investiţia noastră în stâlpi de securitate şi bariere pentru spaţiile publice subliniază hotărârea noastră de a menţine oraşul New York protejat de potenţiale noi atacuri. Ştim că trebuie să facem mai mult pentru a menţine oamenii în siguranţă", a spus primarul Bill de Blasio.

Primăria a realizat o revizuire a zonelor cheie - spaţii de afaceri, atracţii turistice şi locuri faimoase - pentru a identifica şi a prioritiza locaţiile pentru stâlpii de protecţie. Instalarea acestora va începe abia în luna martie.

La 31 octombrie, opt persoane au murit şi alte 12 au fost rănite, după ce un individ a intrat cu maşina pe o pistă de biciclete din New York. Autorul atacului terorist, uzbecul Sayfullo Saipov, a pledat nevinovat în instanţă la sfârşitul lunii noiembrie. Stat Islamic a revendicat acest atac.

Au existat o serie de atacuri teroriste şi asupra pietonilor din oraşele europene, întrucât organizaţia Stat Islamic a încurajat folosirea autovehiculelor de mari dimensiuni pentru comiterea lor. În iulie 2016, 86 de persoane au fost ucise după ce un bărbat a intrat cu un camion în mulţimea care sărbătorea Ziua Bastiliei pe o stradă din oraşul francez Nisa. Un atentat similar s-a desfăşurat într-o piaţă de Crăciun din Berlin, câteva luni mai târziu, în urma căruia 12 persoane au fost ucise şi alte 70 au fost rănite.