Preşedintele Autorităţii Palestiniene condamnă declaraţiile lui Trump privind ajutorul financiar

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 03.01.2018

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a precizat că "Ierusalimul nu este de vânzare, nici pentru aur sau argint".

"Dacă Statele Unite sunt interesate de situaţia din Orientul Mijlociu, trebuie să implementeze rezoluţiile internaţionale care prevăd un stat conform graniţelor din 1967, iar capitala să fie Ierusalimul de Est. Fără acest lucru, Statele Unite vor împinge regiunea către abis", a transmis purtătorul de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Rdeneh.

Prin intermediul unor mesaje postate pe Twitter, Trump s-a declarat nemulţumit de abordarea palestinienilor faţă de problemele din Orientul Mijlociu.

"Plătim palestinienilor sute de milioane de dolari pe an şi nu primim apreciere sau respect. Ei nici măcar nu vor să negocieze un tratat de lungă durată cu Israelul. Dacă palestinienii nu sunt dispuşi să vorbească despre pace, de ce trebuie ca noi să mai furnizăm aceste plăţi masive către ei?", a scris preşedintele american pe Twitter.

Statele Unite au contribuit cu peste 5 miliarde de dolari la economia şi securitatea Autorităţii Palestiniene, de la mijlocul anilor '90, potrivit datelor Congresului american. Ajutorul financiar anual a fost în medie de aproximativ 400 de milioane de dolari începând din 2008.

Între 2012 şi 2016, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională a furnizat palestinienilor peste 1,7 miliarde de dolari pentru dezvoltare şi ajutor umanitar, potrivit Departamentului de Stat. În plus, administraţia de la Washington a donat anual aproximativ 100 de milioane de dolari pentru garantarea serviciilor de securitate ale lui Mahmud Abbas.

La 6 decembrie, preşedintele american a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, activând un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

La 21 decembrie, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Mahmud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a catalogat decizia drept o "victorie pentru Palestina".

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acţiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creştini şi musulmani deopotrivă.