Axios: Spotify se pregăteşte pentru listarea pe bursa americană

Autor: Dan Grigore Ivan 04.01.2018

Spotify, compania suedeză ce a găsit şi implementat o soluţie prin care să ofere utilizatorilor muzică, fără a încălca drepturile de autor, a completat actele pentru listarea pe bursa americană, anunţă Axios.

În momentul de faţă, se vorbeşte despre intrarea în arena de tranzacţionare în această primăvară, după ce în trecut anul 2017 era dat drept cel în care suedezii vor face marele pas spre bursă.

Spotify are 140 milioane de utilizatori, dintre care 60 milioane plătesc servicii extra. Compania a ajuns la încasări de 3 miliarde dolari, dintre care 70% sunt direcţionate către proprietarii drepturilor de autor asupra pieselor muzicale. Astfel, Spotify plăteşte între 0,006 şi 0,008 dolari per asculare. Până în prezent, este estimat că Spotify a plătit industriei muzicale 7 miliarde dolari. Compania nu a fost niciodată pe profit.

Spotify a fost fondată în 2006, iar în 2008 a strâns 21,64 milioane dolari în urma unei Runde A de finanţare. Fondatorul său, Daniel Ek, 34 ani, a mai activat în trecut în mai multe afaceri în domeniul tehnologiei, fiind asociat cu nume precum Tradera, Advertigo sau µTorrent. Averea acestuia este estimată în prezent la 1,5-1,6 miliarde dolari. Printre investitorii care au intrat în acţionariatul Spotify de-a lungul timpului se numără Horizons Venture (50 milioane dolari), Founders Fund (11,6 milioane dolari), Accel Partners (100 milioane dolari), Goldman Sachs (100 milioane dolari) sau TCV (250 milioane dolari).

Acum doi ani, un consorţiu format din Goldman Sachs, TPG şi Dragoneer i-au oferit un împrumut convertibil în acţiuni în valoare de 1 miliard dolari. După convertire, aceastea au fost vândute către gigantul Tencent, ajuns la o capitalizare bursieră de 520 miliarde dolari, la un preţ ce ar sugera o evaluare a Spotify la 20 miliarde dolari, conform recode.net.

Sectorul format din companiile de tehnologie a fost cel mai mare câştigător în ultimii zece ani bursieri, cu un indice S & P Technology care afişează o apreciere de 175% în această perioadă, faţă de 93%, cât reprezintă avansul S & P 500.