Preţurile materiilor prime trec prin cea mai lungă perioadă de creştere din istorie

Autor: Catalina Apostoiu 05.01.2018

Cotaţiile materiilor prime înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere, în condiţiile în care preţurile petrolului marchează recorduri multianuale, iar investitorii sunt încrezători că producţia în creştere puternică din sectorul manufacturier va juca un rol în susţinerea cererii, scrie Bloomberg.

Indicele Bloomberg pentru materii prime a consemnat un număr fără precedent de zile de creştere, 14, închizând la cel mai ridicat nivel din februarie. Indicele se îndreaptă către noi creşteri în contextul în care metalele şi petrolul vor continua să avanseze, susţinute de proble­me legate de ofertă, dolarul în depreciere şi cererea în creştere. Preţul paladiului se apropie de un maxim istoric.

Materiile prime au reuşit un al doilea avans anual în 2017, iar bănci importante ca Goldman Sachs se aşteaptă la noi creşteri în 2018.

Indicele Bloomberg a înregistrat o revenire de 12% de la mijlocul lunii iunie. În ultimele zile, vremea rece din SUA, care a împins în sus preţurile grâului şi gazelor naturale, a contribuit de asemenea la creşterea indicelui. Totuşi, preţurile rămân cu mult sub maximele din 2008. Preţurile cuprului au urcat cu 1% după ce datele privitoare la producţia fabricilor americane au depăşit aşteptările în această săptămână. Datele foarte bune privind sectorul manufacturier european susţin de asemenea avansul materiilor prime. Fabricile chineze îşi vor creşte probabil producţia pentru a acoperi cererea externă în creştere.

În săptămânile viitoare, datele privind creditarea din China şi cursul politicilor băncilor centrale vor fi esenţiale în determinarea cursului viitor al materiilor prime, arată Max Layton, de la Citigroup.

„Singura ezitare pe care o au oamenii în a deveni şi mai optimişti cu privire la materii prime este legată de schimbarea de ton a Chinei, de la ţinte de creştere la calitate în detrimentul cantităţii. Oamenii nu ştiu ce înseamnă acest lucru încă.“

Raliul materiilor prime a „aprins“ acţiunile producătorilor. Acţiunile BHP Billiton, cea mai mare companie minieră a lumii, au urcat până la cel mai ridicat nivel din 2014 pe bursa londoneză.

catalina.apostoiu@zf.ro