Cel mai bun student din România: „Din păcate, şi eu voi pleca din ţară”

Autor: Alex Ciutacu 05.01.2018

Diana Belatrix-Velicu, studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, a primit premiul pentru „Cel mai bun student român din România”, în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).

La fel ca mulţi alţi studenţi  români care sunt puşi în faţa alegerii de a rămâne sau nu în ţară, tânără spune că va merge să îşi continue studiile în străinătate.

„Din păcate, voi pleca să continui studiile pe domeniul de care sunt pasionată  [...] Voi pleca să studiez în Statele Unite, la University of California, Los Angeles”.

Întrebată de ZF dacă se va întoarce în România, aceasta spune că „depinde de oportunităţi. Să mă întorc să locuiesc în România, nu ştiu, sincer, dar să mă întorc şi să învăţ şi pe alţii ce am învăţat eu acolo, cu siguranţă mă voi întoarce. Acesta este unul dintre scopurile mele, pentru care plec acolo. Consider că, noi creştem ca şi valoare dacă îi nvăţăm pe alţii. Şi alţii m-au ajutat pe mine să cresc la rândul meu şi ştiu că sunt mulţi oameni capabili să facă multe şi nu au găsit persoana respectivă să le deschidă porţile. Sunt sigură că pot deschide porţile pentru mulţi tineri pasionaţi. Sunt o persoană care s-a mândrit mereu cu locul de unde a venit. Strig sus şi tare că sunt din România”.

Premiul pentru „Cel mai bun student român din Europa la nivel universitar” a fost acordat studentei Claudia Gabriela Mitrofan, care provine din Galaţi şi studiază la University of Cambridge din Marea Britanie.

„Nu mă aşteptam să primesc acest premiu, este o onoare pentru mine, dar consider că este un premiu al tuturor studenţilor români din străinătate care muncesc din greu, şi îşi pierd nopţile pentru a reprezenta cum trebuie România în străinătate. Eu sunt produs al educaţiei româneşti, probabil că destinul a făcut să studiez în Marea Britanie. Sunt unul din acei nebuni care doresc să se întoarcă în România şi sper ca România în care mă întorc să fie una mai bună. Le mulţumesc părinţilor care au crezut în mine când nici eu nu am mai făcut-o”, spune studenta.

Maria Boştenaru-Dan este numele studentei care a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student român din Europa la nivel post-universitar”.

„Eu am primit invitaţia de a fi membru al ligii când mă întorsesem deja din Germania de doi ani, dar după ce mi-am dat doctoratul am putut să mă întorc aici”, spune tânăra din Bucureşti, care a studiat la University of Karlsruhe, Germania şi care lucrează acum la Institutul Ion Mincu din România.

Tulia Alexandra Savulov, din oraşul Arad, care studiază la Universitatea Anahuac Puebla din America Latină, a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student la categoria Alte Continente”, iar Eduard Dumitrescu a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student roman din America de Nord”. Acesta provine din Târgovişte şi studiază la Clarkson University, Potsdam, New York.

În cadrul galei, studenţii Vlad Moisoiu, Andreea Iuliana Miron, Claudia Gabriela Mitrofan şi Diana Georgiana Rotaru au fost premiaţi cu burse de către Raed Arafat şi de Fundaţia pentru SMURD.

„Noi dăm o bursă pentru oamenii care doresc să vină să studieze aici. Mulţi care au venit din SUA sau alte ţări au făcut comparaţie cu modul în care se lucrează. Pentru studenţii implicaţi în medicină, ne-am gândit să-i chemăm să vadă ce se face aici. De când m-am alăturat galei am insistat că trebuie să facem lucrurile mai uşoare pentru oameni să vină să profeseze aici. Nu este posibil, pentru a ocupa un post în medicină, trebuie să aştepţi câteva luni şi să mai dai o dată examenul de specialitate, indiferent unde ai studiat”, a spus secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne.

Institutul Bancar Român a oferit de asemenea două burse de studiu, pentru Roxana Maria Stăneiu din Făgăraş, care studiază la Academia de Studii Economice din Bucureşti, şi una pentru Becsenescu Robert, din Râmnicu Vâlcea, care studiază la University of California, Berkeley.

Studentă la Charles University in Prague, Raluca Andreea Manea a câştigat premiul pentru „Cel mai bun student român categoria Erasmus”.

„Mă simt onorată să mă aflu aici alături de tineri excepţionali care prezintă România cu demnitate şi cu mândrie la cele mai înalte cote. Felicit organizatorii pentru acest eveniment, finaliştii şi toate persoanele care au participat în această competiţie, pentru eforturile şi reuşitele lor. Doresc să încurajez fiecare student atât din această sală cât şi către care va ajunge mesajul meu, să accepte provocarea Erasmus, care este cu certitudine o experienţă formatoare şi Transformatoare din toate punctele de vedere”, spune studenta.

Raclariu Ana Maria a câştigat Marele premiu, pentru „Cel mai bun student român al anului”, însă fiind studentă la Harvard University din Statele Unite, tânăra din Bucureşti nu a reuşit să ajungă la ceremonie.

Cei mai buni studenţi români din România şi din străinătate au fost premiaţi la cea de-a IX-a ediţie a Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), în cadrul unei festivităţi ce a avut loc în sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului. 

„M-am gândit mult şi am decis că trebuie să plec din România. Sunt cuvintele pe care le auzim atât de des”, spune Sebastian Burduja, Preşedinte Fondator şi de Onoare LSRS, în deschiderea evenimentului.

Toţi au căutat o şansă, şi toţi au găsit-o departe de casa părintească. Mai departe decât Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi sau Braşov, unii dintre ei chiar mai departe decât graniţele peninsulei Iberice, sau ale munţilor Urali. Majoritatea şi-au încercat norocul în diferite ţări europene precum Spania, Franţa, Germania, Cehia, Austria sau Elveţia, iar alţii în regiuni de pe tot mapamondul precum China, Israel, America Latină sau Noua Zeelandă.

LSRS ajută studenţi români care încearcă să ajungă la studii la diverse universităţi de top din lume, prin consiliere şi prin construirea unei structuri de într-ajutorare menite să ofere suport pentru studenţi. Liga colaborează şi cu alte organizaţii, printre care Erasmus, Fundaţia pentru SMURD sau Institutul Bancar.

Evenimentul a debutat cu două discursuri, unul dintre ele fiind al Preşedintelui LSRS, care a amintit de cei „250 de voluntari LSRS din 32 de filiale”, care au muncit pentru a reuşi anul acesta să ajute „peste 500 de tineri” să ajungă la universităţi de renume precum Harvard sau Cambridge.