Europarlamentarul britanic Nigel Farage: Marea Britanie ar trebui să includă serviciile financiare în acordul pentru Brexit

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 08.01.2018

Nigel Farage se întâlneşte, luni, cu negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, cu scopul declarat de a-i prezenta viziunea celor 17,4 milioane de britanici care au votat pentru părăsirea Blocului comunitar.

"Oare vom obţine un acord important în privinţa serviciilor şi în special a serviciilor financiare? Pentru că dacă nu-l vom obţine, atunci am putea să ieşim pur şi simplu (din UE) şi să apelăm la normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Barnier trebuie să înţeleagă că aceasta este o opinie serioasă în cadrul Marii Britanii şi că ar provoca daune însemnate", a spus Farage.

Nigel Farage, în calitatea sa de lider al formaţiunii UKIP, l-a convins pe predecesorul premierului Theresa May, David Cameron, să convoace un referendum pentru Brexit, apoi a condus campania în favoarea acestei decizii. Europarlamentarul a afirmat în repetate rânduri că Theresa May are o poziţie slabă în negocierile privind ieşirea ţării din UE.

La 15 decembrie, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May a primit un termen de trei luni din partea Consiliului European pentru a obţine un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial şi al securităţii. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.