Leul salută decizia BNR şi întăreşte pe piaţa interbancară până la circa 4,61 unităţi pentru un euro. Astăzi BNR cotase leul la 4,63 unităţi pentru un euro

Autor: Liviu Popescu 08.01.2018

Moneda naţională se apreciază pe piaţa interbancară până la 4,61 de unităţi pentru un euro la ora redactării acestei ştiri (15:40) după decizia BNR de astăzi de înăsprirea a politicii monetare prin majorarea ratei de referinţă de la 1,75% la 2%.

Dobânzile mai mari sporesc atractivitatea monedei astfel că leul se întâreşte pe interbancar, dar aprecierea nu reprezintă şi garanţia că leul va închide mâine la ora 13:00 la acest nivel.

Claudiu Cazacu, analist şef la XTB România, afirmă faptul că perechea euro/leu a reacţionat vizibil în sensul în care leul s-a întărit după decizia BNR.

“Nu toţi observatorii vedeau o creştere acum (prima şedinţă din 2018 –n.red), deşi marja de manevră era văzută a fi doar până în februarie”.

Dobânda-cheie staţiona la 1,75% din primăvara anului 2015.

Conducerea băncii centrale a decis astăzi şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% pe an de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare a urcat la 3,00% pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018.

Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit au fost menţinute de board-ul BNR la 8%.

Unii analişti au anticipat că banca centrală va menţine la prima şedinţă de politică monetară din acest an dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75%, urmând să opereze prima modificare eventual în februarie, însă au existat voci care au susţinut că există posibilitatea să vedem astăzi o majorare a dobânzii până la 2%.

Aşteptările de creştere a inflaţiei peste estimări şi amplificarea aversiunii investitorilor din cauza incertitudinilor crescute privind politicile guvernamentale şi majorarea deficitelor ar putea determina BNR să înăsprească politica monetară în acest an într-un ritm mai rapid decât aşteptările, după cum anticipează analiştii.

Estimările economiştilor indică o dobândă-cheie în intervalul 2,5% - 3% la finele lui 2018.