Economiştii avertizează: Nu vă lăsaţi orbiţi de noul miracol economic german

Autor: Catalina Apostoiu 08.01.2018

De opt ani, cea mai mare economie germană se află în expansiune, în paralel cu o scădere a şomajului şi o creştere a veniturilor fiscale. Între timp, preţurile de consum au consemnat un avans modest. Pentru ţara supranumită cândva bolnavul Europei, redresarea este impresionantă. Şi totuşi, acest lucru nu înseamnă că vremurile bune vor dura la nesfârşit. De fapt, mulţi economişti au început să formuleze un avertisment: Nu vă lăsaţi orbiţi de noul miracol economic al Germaniei, scrie cotidi­anul Handelsblatt.

Economia germană avansează în cel mai alert ritm din ultimii ani, susţinută mai degrabă de BCE decât de Berlin. Vremurile bune vor continua în acest an, însă unii economişti avertizează cu privire la izbucnirea unei crize la scurt timp după aceea.

Un sondaj exclusiv realizat în rândul a peste 600 de companii din Germania de către Institutul Ifo pentru WirtschaftsWoche relevă faptul că majoritatea acestora se aşteaptă ca boom-ul să continue până în 2019. Una din 14 companii se aşteaptă chiar să înregistreze o creştere accelerată în termeni anuali. Drept urmare, managerii şi-au crescut bugetele de investiţii şi planurile de angajări.

Analiştii din cadrul băncilor şi altor instituţii sunt de asemenea optimişti. Economiştii şi-au majorat estimările de creştere semnificativ în ultimele săptămâni, unii anticipând o rată de creştere a PIB-ului german de până la 2,6% în 2018.

Economiştii sunt în continuare optimişti şi cu privire la industria ţării, în pofida unui declin al comenzilor pentru sectorul manufacturier în luna noiembrie, scrie Wall Street Journal.

Comenzile industriale germane au scăzut în noiembrie pentru prima dată din iulie. Fabricile au consemnat o reducere de 0,4% a comenzilor.

Carsten Brzeski, economist ING, arată că „declinul vine după trei creşteri consecutive şi are mai degrabă un caracter tehnic. „Trendul general pentru producţia industrială germană rămâne unul pozitiv“, declară Brzeski, citat de Reuters.

Germania se bucură de o cerere internă robustă pe fondul unui şomaj aflat la un minim record, salarii în creştere şi costuri reduse de finanţare, în timp ce exportatorii săi beneficiază de pe urma unei redresări economice la nivel mondial.

Şi totuşi, cea mai mare economie europeană are în faţă o multitudine de riscuri, de la preţurile ridicate din sectorul imobiliar la băncile slăbite, însă investitorii ar putea ignora vulnerabilităţile din cauza boom-ului înregistrat de aceasta, potrivit unui raport al băncii centrale germane (Bundesbank), citat de Reuters.

„Există pericolul ca dobânzile scăzute şi condiţiile economice favorabile din Germania să-i facă pe participantţii la piaţă să subestimeze riscurile“, se arată în raportul băncii centrale germane.

Influentul Consiliu al Experţilor Economici a avertizat de asemenea recent că cea mai mare şi puternică economie a zonei euro riscă să se supraîncălzează, făcând apel la următorul guvern al ţării să vină cu reforme pentru a se asigura că boomul nu se termină dezastruos.

 

Şomaj la minimum, salarii în creştere

Germania se bucură de o cerere internă robustă pe fondul unui şomaj aflat la un minim record, salarii în creştere şi costuri reduse de finanţare, în timp ce exportatorii săi beneficiază de pe urma unei redresări economice la nivel mondial.