Rădulescu, Banca Transilvania: BNR a majorat dobânda-cheie la 2% şi semnalează o variaţie mai mare a cursului de schimb

Autor: Cristina Bellu 09.01.2018

Banca Naţională a României (BNR) a majorat luni, 8 ianuarie, în prima şedinţă de politică monetară din 2018, rata de dobândă de referinţă de la 1,75% la 2,0%, pe fondul accelerării inflaţiei la un nivel superior celui prognozat în noiembrie şi ritmului de creştere economică, intensificării deficitului extern şi riscurilor la adresa stabilităţii preţurilor pe termen mediu.

“Totodată, banca centrală a semnalat continuarea ciclului monetar post criză, precum şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb.”, menţionează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania, într-o analiză a instituţiei financiare.

Consiliul de administraţie al BNR a decis ieri în prima şedinţă de politică monetară din 2018 să reia ciclul de majorare a dobânzii-cheie, rata urcând de la 1,75% până la 2%. BNR majora în august 2008 dobânda-cheie la 10,25%, iar ulterior, odată cu venirea crizei economice, a urmat un trend neîntrerupt de scădere a ratei.

În opinia lui Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, ma­jo­ra­rea dobânzii-cheie nu va atrage creş­terea Robor şi, implicit, creş­terea ratelor românilor la cre­di­tele în lei.

„Această majorare a ra­tei dobânzii nu înseam­nă în si­ne că se va majora ra­ta Robor, cea pe baza că­reia se calculează do­bânda la creditele în lei acor­date popu­laţiei. S-ar putea ca efec­tul în piaţă să fie uşor deo­sebit. Noi nu vedem miş­cări ample ale dobân­zi­lor, sub nicio formă. Datoria mea e să transmit acest lucru“,a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.