Pentru cine sunt destinate toate armele Phenianului: Coreea de Nord anunţă că nu va discuta programul său nuclear cu „fraţii” sud-coreenii

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 09.01.2018

La capătul a 11 ore de discuţii inter-coreene, Coreea de Nord s-a angajat să trimită o delegaţie importantă la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, de luna viitoare, dar a formulat o "plângere categorică" după ce Seulul a propus un dialog privind denuclearizarea Peninsulei Coreene.

"Toate armele noastre, inclusiv bombe atomice, bombe cu hidrogen şi rachete balistice, sunt destinate numai Statelor Unite, nu fraţilor noştri (n.a. - Coreea de Sud), nici Chinei sau Rusiei. Aceasta nu este o chestiune între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, iar abordarea subiectului ar avea consecinţe negative şi ar prezenta riscuri privind distrugerea tuturor realizărilor de astăzi", a declarat negociatorul-şef al Phenianului, Ri Son Gwon.

În cadrul primelor discuţii inter-coreene din ultimii doi ani, la Panmunjom, în zona demilitarizată, Coreea de Sud i-a cerut Coreei de Nord să înceteze acţiunile ostile care sporesc tensiunea în Peninsula Coreeană. În replică, regimul Kim Jong-Un a transmis că este necesară garantarea unui mediu de pace şi a fost de acord să participe la viitoare negocieri militare cu sud-coreenii.

Delegaţia Coreei de Sud apreciază că îmbunătăţirea relaţiilor cu statul vecin şi măsurile agreate marţi ar putea deschide calea dialogului pentru "o rezoluţie fundamentală" în privinţa chestiunii nucleare.

"Ne vom coordona acţiunile cu Statele Unite, China, Japonia şi alţi vecini, în cadrul acestui proces", a transmis ministerul Unificării de la Seul.