Cooperativa Braicoop din Brăila, cu 55 de membri agricultori, a avut vânzări de cereale de 10 mil. euro în 2017. „Au venit pentru că au văzut că se câştigă bine prin cooperativă, şi timp, şi bani. Nu mai pierzi timp alergând du­pă materii prime agri­cole.“

Autor: Roana Rotaru 10.01.2018

Cooperativa agricolă Braicoop, formată din 55 de membri cooperatori care cultivă cereale şi plante uleioase pe circa 15.000 de hectare în judeţul Brăila, a tranzac­ţio­nat anul trecut 46.000 tone de marfă, în valoare de 10 mi­lioa­ne de euro.

„Cifra de afaceri a crescut cu 20% în 2017 faţă de anul precedent, la circa 10 mil. euro. Fermierii au avut producţii mai mari în 2017. Chiar dacă preţurile nu au crescut, am reuşit să negociem preţuri mai bune cu traderii, poate cu 0,5%. Au fost câştiguri din producţie, mai ales pentru că rulajul de marfă a fost mai mare“, a spus Constantin Mocanu, preşedintele Braicoop. Cooperativa agricolă Braicoop a atras zece noi membri în 2017 faţă de anul precedent, fermierii fiind atraşi de avantajele asocierii.

„Au venit pentru că au văzut că se câştigă bine prin cooperativă, şi timp, şi bani. Nu mai pierzi timp alergând du­pă materii prime agri­cole. S-au câştigat bani pentru că s-au negociat preţurile şi la vânzare, şi la cumpă­ra­re“, a spus preşedintele cooperativei.

În 2016, în România activau peste 900 de cooperative agricole, însă sub 200 dintre acestea au reuşit să aibă vânzări anuale mai mari de zero, potrivit datelor oficiale.