Consiliul Concurenţei investighează o posibilă trucare a unor licitaţii organizate de Romsilva

Autor: Cristina Bellu 10.01.2018

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă trucare a unor licitaţii publice organizate de Regia Naţională A Pădurilor – Romsilva, Direcţia Silvică Hunedoara, pentru atribuirea serviciilor de pază la sediul administrativ al Direcţiei Silvice Hunedoara.

“Investigaţia a fost declanşată având la bază informaţii furnizate de Romsilva, prin Direcţia Silvică Hunedoara, care a sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al companiilor Safety Security şi Spartan Pază şi Protecţie în cadrul procedurii de achiziţie publică având ca obiect Contractul de prestări servicii de pază – D.S. Hunedoara 2017”, menţionează Consiliul Concurenţei într-un document.

Autoritatea de Concurenţă suspectează că cele două companii Safety Security şi Spartan Pază şi Protecţie şi-ar fi coordonat comportamentul printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, în vederea eliminării concurenţei în cadrul procedurii de achiziţie publică organizată de RNP – Romsilva, prin Direcţia Silvică Hunedoara.

În cadrul acestei investigaţii, în luna decembrie 2017, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediul celor două companii, precum şi la sediul altor societăţi implicate în procedura de achiziţie publică, documentele ridicate în cadrul inspecţiilor aflându-se în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, societăţile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.