Părintele globalizării şi cel care a creat la nivelul UE celebrul program pentru studenţi Erasmus, unde au participat şi câteva milioane de români, a murit

Autor: Alex Ciutacu 10.01.2018

Peter Sutherland, un irlandez numit părintele globalizării, care a creat celebrul program pentru studenţi Erasmus, a decedat ieri, la vârsta de 71 de ani, potrivit FInancial Times. 

Proiectul pentru care este cel mai mândru, spunea acesta în 2016, a fost programul Erasmus, de schimb de experienţă pentru studenţi, pe care l-a introdus când s-a ocupat în 1986 de portofoliul educaţional în timpul mandatului lui Jacques Delors. În România, peste 4 milioane de studenţi români au studiat pentru un o anumită perioadă de timp în alte ţări europene, ca parte a programului Erasmus.

Numele lui Sutherland este legat de o serie de proiecte care au modelat diverse aspecte ale lumii. El este cel care a reuşit să introducă unul dintre cele mai mari tratate comerciale multilaterale „Uruguay Round”, în 1994.

În rolul său, de lider al Tratatului General de Tarife şi Comerţ (GATT), a reuşit să convingă 123 de ţări să se conformeze noilor reguli în segmentul de agricultură şi textile, precum şi în sectorul de proprietate intelectuală. De asemenea, acesta a introdus şi un mecansism de rezolvare a disputelor din comerţ.

Mickey Kantor, un fost reprezentativ al Statelor Unite din sectorul de comerţ, l-a denumit pe irlandez părintele globalizării, cu mult timp înainte ca acest termen să capete o conotaţie negativă.

Familia lui Sutherland a transmis că acesta a murit la spital în Dublin, după o boală care i-a acaparat ultimii ani de viaţă.  

Leo Varadkar, prim-ministrul Irlandei, i-a adus un omagiu spunând că Sutherlend este „un om al statului din toate punctele de vedere, un irlandez, un european dedicat şi un cetăţean cu care ne putem mândri la nivel internaţional”.

Fost procuror general al Irlandei şi comisar al ţării în Bruxelles, Sutherland a condus Organizaţia Mondială a Comerţului, succesoare a GATT, până în 1995, iar apoi şi-a folosit contactele pentru a avea o nouă carieră în business.

A condus board-ul BP, cea mai mare companie din Marea Britanie, din 1997 până în 2009 şi a fost executiv al  Goldman Sachs International, braţul britanic al băncii de investiţii americane, din 1995 până în 2015.

Sutherland spunea că ştie puţine despre business, dar că îşi privea rolul mai mult ca pe unul de „reparator diplomatic”, ajutând companiile prin expertiza sa, să câştige deal-uri şi să stea departe de probleme.

Conexiunile acestuia erau atât de bine răspândite încât vorbea cu preşedinţi şi prim-miniştrii pe numele mic.

De asemenea, se pare că acesta a avut un anumit potenţial pentru a fi mereu în preajma pericolului, dar a nu interacţiona niciodată cu acesta în mod direct. A fost director non-executiv al Royal Bank of Scotland din 2001 până în 2009, trecând prin cea mai prolifică perioadă a băncii şi plecând înainte ca aceasta să se prăbuşească sub conducerea lui Fred Goodwin.

A renunţat la conducerea board-ului BP în decembrie 2009 cu câteva luni înainte de dezastrul Deepwater Horizon, din Golful Mexicului, în urma căruia au decedat 11 persoane.

Peter Denis Sutherland s-a născut în Dublin în 1946. Este fiul unui vânzător de poliţe de asigurări şi a fost educat de iezuiţi la Gonzaga College, una dintre cele mai bune şcoli private din Irlanda. După ce a studiat dreptul în cadrul University College Dublin, s-a alăturat baroului irlandez, unde, a participat în 1970 la celebrul Proces al Armelor, apărându-l cu succes pe James Kelly, un ofiţer din armată Irlandei acuzat că ar trimite arme spre IRA.

Sutherland s-a apropiat de politică doar pentru o scurtă perioadă, încercând fără succes să devină parlamentar din partea partidului de centru dreapta, Fine Gael în 1973.

Garret FitzGerald, prim ministru din partea partidului Fine Gael, l-a numit procuror general în 1081. L-a trimis apoi la Bruxelles, unde, la 38 de ani, a devenit cel mai tânăr comisar european.

Precum părinţii fondatori ai UE, acesta a văzut Europa ca pe un ţel major, considerând că o integrare cât mai bună a tuturor statelor în structura uniunii ar însemna o recuperare mai rapidă după atrocităţile pe care le-a văzut continentul în ultimii zeci de ani.

„Mereu am crezut în îmblânzirea naţionalismului. Am văzut prea mult naţionalism la mine în ţară”, spunea el în 2016.