Bursa de Valori în 2017: Patru listări private şi cea mai mare ofertă publică iniţială

Autori: Dan Straut , Mediafax 11.01.2018

Potrivit raportului, „DIGI Communications a dat startul listărilor anul trecut, odată cu vânzarea unui pachet de 25,6% din acţiuni în valoare de 944 de milioane de lei (207 milioane de euro), ceea ce a reprezentat cea mai mare ofertă publică iniţială realizată de o companie privată pe Bursa de Valori Bucureşti”. Listările au continuat şi alte companii au ales să devină publice: AAGES (a vândut 15% din acţiuni pentru 5,5 milioane de lei sau 1,2 milioane de euro), Transilvania Broker de Asigurare (25% din acţiuni pentru 9 milioane de lei sau 2 milioane de euro), şi Sphera Franchise Group (25% din acţiuni pentru 285 milioane de lei sau 62 milioane de euro).

Pe segmentul de obligaţiuni corporative, au avut loc 9 listări anul trecut: Globalworth (550 de milioane de euro), NE Property Coöperatief (500 de milioane de euro), UniCredit Bank (610 milioane de lei), International Investment Bank (300 de milioane de lei şi 60 de milioane de euro), Impact Developer & Contractor (12,52 milioane de euro), Vrancart (38,25 milioane de lei), Superbet Betting & Gaming (9,7 milioane de lei), Bittnet Systems (4,5 milioane de lei) şi Investia Finance (1 milion de lei). „În premieră pentru piaţa locală de capital, în 2017 a devenit posibilă decontarea direct în moneda unică europeană”, se mai arată în raport.

„Piaţa de capital locală a fost marcată în 2017 de numărul ridicat de IPO-uri, toate cele patru listări venind din sectorul privat, şi de randamente ale dividendelor printre cele mai mari din lume, conform analiştilor. Sperăm ca aceste tendinţe să continue în acest an. Într-un context în care costul finanţării este aşteptat să crească în 2018, tot mai multe companii pot lua în considerare listarea la bursă pentru dezvoltarea afacerilor lor”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti listate la BVB a crescut anul trecut cu 20% faţă de 2016 şi a ajuns la aproape 20 de miliarde de euro. Un record istoric de peste 35 de miliarde de euro a fost consemnat şi la nivelul capitalizării tuturor companiilor listate pe piaţa principală a BVB. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate în 2017 la BVB a depăşit 3 miliarde de euro, cu 24% peste nivelul din 2016 sau cu 28% peste media ultimilor 10 ani.

Media zilnică a valorilor tranzacţionate pe toate tipurile de instrumente financiare a ajuns în 2017 la 12,1 milioane de euro, în creştere cu 25% faţă de 2016. Pe segmentul de acţiuni, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a crescut cu 32% faţă de 2016 şi a ajuns, astfel, la maximul ultimilor 3 ani.

Acţiunile pe care investitorii le-au cumpărat în companiile care fac parte din indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, au avut o creştere de peste 19% anul trecut. Creşteri de aproape 24% au avut loc şi pentru BET-XT-TR, indicele care include cele mai tranzacţionate 25 de companii listate la BVB şi dividendele acordate de acestea.

În urma hotărârii Consiliului Bursei din 11 decembrie 2017, s-a aprobat acordarea calităţii de Participant la sistemul de tranzacţionare al BVB pe piaţa reglementată la vedere şi înscrierea în Registrul Participanţilor pentru ING Bank NV Amsterdam Sucursala Bucureşti.

BVB, împreună cu partenerii instituţiei, încheie prima ediţie a proiectului „Made in Romania”, iniţiativă care „s-a dovedit a fi atât de reuşită încât a doua ediţie este deja programată să înceapă în ianuarie 2018”. Pentru a marca acest eveniment, Bursa de Valori Bucureşti a lansat cartea „Made in Romania: 15 companii pentru creşterea economiei româneşti şi poveştile lor unice”, o carte de 100 de pagini care include poveştile de creştere a 15 companii: 2Performant Network, Agricover, Amber, Autonom Rent-a-Car, Blue Air, Cris-Tim, Electrogrup, FruFru, Ivatherm, IRUM, Lasting System, Smart Bill, Softelligence, Prutul şi Vola.ro.