Arma secretă a Uber împotriva percheziţiilor la nivel global: un software controlat din San Francisco care ascunde datele sensibile. Echipa de comando putea să schimbe parolele sau chiar să închidă echipamentele

Autor: Adrian Seceleanu 12.01.2018

Gigantul american Uber a dezvoltat un software care să-i permită să ascundă şi să blocheze rapid, de la distanţă, datele sensibile de pe orice computer al companiei din lume în cazul în care era vizat de percheziţii ale poliţiei sau alte inspecţii inopinate ale autorităţilor, programul coordonat de o echipă dedicată de securitate din San Francisco fiind lansat după ce în martie 2015 poliţişti din Bruxelles au răvăşit birourile firmei, scrie Bloomberg. Sistemul purta denumirea Ripley.

Programul dezvoltat de echipa de securitate a Uber, doar una dintre numeroasele aplicaţii dezvoltate de start-up pentru a bloca sau spiona autorităţile sau competitorii, a fost utilizat cu succes în cadrul a numeroase percheziţii care au vizat birourile firmei. Un exemplu este cel al unei inspecţii inopinate lansate în mai 2015 de 10 investigatori ai fiscului din Quebec la birourile Uber în căutarea unor docu­mente care să demonstreze încălcarea regi­mului de taxe. Managerii Uber ştiau însă ce să facă: la fel care restul mana­ge­rilor din restul birourilor globale ale companiei, fuseseră instruiţi să trimită un mesaj la un număr special, prin care era alertat un comando de la sediul central din San Francisco. Când această echipă spe­cială primea un asemenea mesaj com­­puterele din biroul vizat de au­torităţi erau rapid scoase din reţea, de la distanţă, făcând practic imposibilă acce­sarea datelor pentru obţinerea cărora au­torităţile au obţinut mandate de percheziţie. Echipa de comando de la se­diul Uber putea, folosind Ripley, să schimbe de la distanţă parolele şi să blo­cheze astfel accesul la smartphone-uri, laptopuri şi desktopuri sau chiar să în­chidă echipamentele. Sistemul, care a pur­tat iniţial denumirea “protocol pen­tru vizitatori neanunţaţi”, ar fi fost utili­zat de cel puţin 20 de ori la nivel global.

Cele mai multe start-up-uri de IT nu se aşteaptă ca birourile să le fie călcate regulat de poliţie, dar Uber nu este o companie obişnuită, notează Bloomberg. Reputaţia Uber pentru evitarea legislaţiilor locale privind munca şi regimul de transport prin taxi a transformat compania într-o ţintă Uber este deja ţinta a 5 investigaţii penale ale Departamentului pentru Justiţie al SUA pentru alte scheme asemănătoare.

Uber are operaţiuni şi în mai multe oraşe din România.