ASF somează Romcab să publice contractele de peste 50.000 de euro. Zoltan Prosszer, fost şef al Romcab, amendat cu 15.000 de lei. Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanţelor şi fost preşedinte Romcab, amendă 13.000 de lei

Autor: Liviu Popescu 11.01.2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară  (ASF), supraveghetorul pieţei de capital din România, somează  producătorul de cabluri Romcab Târgu Mureş, în insolvenţă din februarie 2017, să publice toate contractele de peste 50.000 de euro în condiţiile în care ultima inspecţie fiscală a scos la iveală contracte peste această  valoare, se arată  la bursă. ASF menţionează că este vorba de contracte de subînchiriere, închiriere utilaje, cesiune, fideiusine şi consultanţă.

Totodată ASF a decis amendarea lui Zoltan Prosszer, fost şef al Romcab iar în prezent administrator special, cu suma de 15.000 de lei. Autoritatea l-a amendat şi pe Sebastian Vlădescu, fost preşedinte al companiei, cu 13.000 de lei.

Romcab Târgu-Mureş (MCAB), companie care şi-a cerut insolvenţa la începutul anului, a publicat abia la începutul lunii decembrie ra­portul financiar aferent primelor şase luni în condiţiile în care îşi asumase prin calendarul de co­municare financiară pentru 2017 să prezinte situaţia aferentă primului semestru pe 16 august.
Producătorul de cabluri a ra­portat venituri din vânzarea de produse finite de 60,9 mil. lei în primul semestru, minus 84% şi a trecut pe pierderi de 36,9 mil. lei, faţă de un profit de 16 mil. lei. Veniturile din vânzarea de mărfuri au scăzut cu 99%, la doar 791.000 de lei.

Compania explică scăderile din vânzări pe măsura restrân­gerii activităţii, însă nu oferă mai multe detalii cu privire la acest aspect. „Vânzări în scădere im­por­tantă pe măsura restrângerii activităţii“, este prima şi singura explicaţie a Romcab cu privire la declinul vânzărilor.

Pe de altă parte cheltuielile cu mărfurile s-au redus cu 99,5%, la doar 396.000 de lei. „Cheltu­ilelile strict legate de materii prime şi materiale au înregistrat o scădere la fel de vizibilă datorită scăderii vânză­rilor.“ Cheltuielile cu personalul s-au menţinut la un nivel similar cu cel înregistrat în perioada precendentă, la 14,6 mil. lei. Compania a avut pierderi de 36,8 mil. lei faţă de un profit net de 16 mil. lei în primul semestru din 2016. „Pierderea netă a fost influenţată nesemnificativ de costurile financiare nete în valoare de 1,41 mil. lei.“

ZF a scris că două companii care au creanţe de 115.000 de lei de la Romcab Târgu-Mureş solicită intrarea în faliment a companiei pe motivul că datoriile au fost făcute după ce producătorul de cabluri a intrat în insolvenţă. Cererile celor două companii sunt programate a fi soluţionate la Tribunalul Mureş pe 7 de­cembrie.​