Primarul Londrei, Sadiq Khan: Se pare că Donald Trump a primit mesajul dintre partea londonezilor

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 12.01.2018

Sadiq Khan, un adversar declarat al lui Donald Trump, a subliniat că vizita liderului american ar fi fost vizată de "proteste paşnice de amploare", întrucât viziunile controversate ale lui Trump reprezintă "opusul" valorilor londonezilor.

"Se pare că preşedintele Trump a primit mesajul multor londonezi care iubesc şi admiră SUA şi americanii, dar apreciază că politicile şi acţiunile (lui Trump) reprezintă opusul valorilor oraşului nostru - de incluziune, diversitate şi toleranţă. Vizita lui de luna viitoare ar fi fost, fără îndoială, întâmpinată cu proteste paşnice de amploare. Acest lucru confirmă faptul că a fost o greşeală din partea Theresei May să ofere invitaţia privind vizita şefului de stat. Să sperăm că Donald Trump îşi va reanaliza agenda care dezbină", a transmis Khan prin intermediul unui comunicat.

Donald Trump a anunţat, vineri, că a anulat o vizită la Londra programată pentru luna februarie întrucât nu a vrut să legitimeze decizia admnistraţiei Barack Obama de a muta sediul ambasadei americane de la Londra.

Premierul britanic Theresa May l-a invitat pe Donald Trump la Londra în urma vizitei acesteia la Casa Albă, fiind primul lider de stat care a ajuns la Washington după inaugurarea noului preşedinte american.

Relaţiile dintre SUA şi Marea Britanie au fost tensionate în ultimele luni. La 30 noiembrie 2017, Theresa May a criticat decizia lui Donald Trump de a distribui pe Twitter videoclipuri anti-musulmane postate de către un politician britanic de extremă dreaptă, iar Trump i-a răspuns că ar trebui să fie mai atentă la terorismul din ţară.