Criza de personal, rezolvată cu personal asiatic. Peste 1.400 de vietnamezi au venit să lucreze în România în 2017, de şase ori mai mulţi ca în 2016

Autor: Adelina Mihai 16.01.2018
Şantierul naval Vard Tulcea: „Avem 375 de angajaţi din Vietnam şi suntem gata să suplimentăm numărul dacă va mai fi necesar“.

 



Peste 1.400 de cetăţeni vietnamezi au primit anul trecut avize de anga­ja­re pentru a lucra în România, Vietnam devenind astfel ţara din afa­ra Uniunii Europene cu cele mai multe permise de muncă acor­date anul trecut. Faţă de 2016, nu­mărul vietnamezilor care au venit să lucreze în România este de şase ori mai mare, arată datele In­spec­toratului General pentru Imigrări.

În Vietnam, salariul minim este de 150 de euro pe lună, de 3,5 ori mai mic decât salariul minim pe care îl primeşte un vietnamez care lucrează în România.

„În prezent avem 375 de angajaţi din Vietnam şi suntem gata să suplimentăm numărul acesta dacă va mai fi necesar! Deşi pe platforma noastră operează salariaţi şi din alte state UE şi non-UE, aceştia nu sunt angajaţi direcţi ai Vard Tulcea, ci ai firmelor subcontractoare sau third party“, a spus Ivan Firsa, vicepreşedintele departamentului de resurse umane în cadrul şantierului naval Vard Tulcea, cel mai mare angajator din judeţ, care avea un număr mediu de 2.500 de angajaţi în 2016.