Banca Transilvania intră în acţionariatul unei bănci din Republica Moldova, alături de BERD

Autor: Cristina Bellu 16.01.2018

Banca Transilvania (TLV), a doua cea mai mare bancă locală după active şi unul dintre cei mai activi investitori din sistemul bancar, a devenit acţionar al Victoriabank, prima bancă înfiinţată în Republica Moldova şi a treia în funcţie de active, cu o participaţie de peste 66%, alături de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).                          

Este pentru prima oară în ultimii zece ani când o bancă din afara Republicii Moldova investeşte pe această piaţă, Banca Transilvania deschizând astfel drumul investiţiilor în ţara vecină.
 
Instituţia financiară a anunţat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, menţionând la momentul respectiv că „Victoriabank este o bancă solidă, bine poziţionată pe piaţa bancară din Republica Moldova. Vedem potenţial de creştere pe liniile de business pe care în mod tradiţional Banca Transilvania are o bogată expertiză - IMM, retail, microcompanii - precum şi în ceea ce priveşte serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambiţios ne bazăm inclusiv pe continuarea şi dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noştri tradiţionali”

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate, 540.000 de clienţi, 1.400 de angajaţi şi aproape 100 de sedii.

Grupul Financiar Banca Transilvania este prezentă în Republica Moldova de acum 10 ani, când a lansat compania BT Leasing MD, lider de piaţă în zonă ca valoare a finanţărilor de mijloace fixe acordate în leasing.