Valentina Saygo, Ask for Accounting: Taxa pe sănătate – respiri, deci plăteşti!

Autor: Valentina Saygo 16.01.2018

De la inceputul anului iau pozitia de om prost si ridic din umeri, de cate ori ma intreaba cineva care e treaba cu declaratia 600, pe care multi dintre romani vor trebui sa o depuna pana la 31 ianuarie 2018.

Mai conteaza ca nu au fost adoptate si publicate normele metodologice?

Mai conteaza ca legea care valideaza OUG 79/2017 este ratacita prin Parlament?

Mai conteaza ca in ianuarie niciun contribuabil nu va sti ce venituri va avea pana la sfarsitul anului? Sau daca va avea?

Mai conteaza ca intreaga “revolutie fiscala” sfideaza logica elementara de a muta colectarea de la sursa, la colectarea individuala?

Mai conteaza ca sute de mii de contribuabili vor fi pusi pe drumuri?

Conteaza ca persoanele care realizeaza venituri mai mari de 22.800 lei in anul 2018, trebuie sa plateasca taxa de sanatate. Si iata cum fosta contributie de sanatate se transforma intr-o taxa.

Contributiile  de sanatate si pensie se plafoneaza la nivelul salariului minim brut, respectiv 2.280 lei/an in cazul sanatatii si 5.700 lei/an in cazul pensiei.

Mai mult de atat, contribuabilul este nevoit sa precizeze veniturile obtinute in 2017, altele decat cele de natura salariala, venituri la care va plati suma minima pentru sanatate, indiferent de cat va realiza. Daca va realiza mai mult, nu conteaza, tot 2.280 lei va plati. Dar daca va realiza mai putin, nu face un fals in acte, ca a declarat obtinerea lor? Ca e bun de plata?

Declaratia nu va putea fi rectificata, in cazul in care a trecut o suma gresita. Si nici nu va fi regularizata.

Sa revenim la falsul in acte. “Declar ca realizez venituri…” iar aceasta declaratie este facuta la inceput de an, pe baza veniturilor realizate in 2017 si fara sa aiba cineva certitudinea ca se va tine de cuvant.

 

Avantajele declaratiei 600

Dezavantajele declaratiei 600

Concluzii:

“Deocamdata” este termenul care reglementeaza situatia actuala a declaratiei 600. In primul rand pentru ca Ordonanta de Urgenta nr 79/2017 nu a fost validata de Parlament si lucurile pot lua o turnura diferita, mai buna sau mai proasta.

In al doilea rand, plafonarea contributiilor la salariul minim, pe de o parte va scadea suma colectata la bugetele asigurarilor sociale, dar pe de alta parte va creste baza de impozitare. Asa ca nu stim cum va interpreta executivul rezultatul acestei “revolutii fiscale” si ce decizii va lua ulterior.

Pentru dividende se va plati sanatate, chiar daca programul electoral al executivului a negat si declarat ca dividendele sunt scutite de contributia pentru sanatate.

Este mai avantajos ca un contribuabil, care nu stie daca si ce venituri va obtine in 2018, sa isi asume nedepunerea declaratiei si plata amenzii de 50 lei, pana la clarificarile ulterioare.

Acum, ca o concluzie finala, mai are rost sa ma gandesc la articolul 56 din Constitutie “Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale.” ? Deocamdata … nu!

 

Valentina Saygo este expert contabil şi managing partner al firmei de consultanţă fiscală Ask for Accounting.