Turcia dezvăluie ruta noului canal din zona Istanbulului lung de 45 de kilometri

Autor: Catalina Apostoiu 17.01.2018

Turcia a dezvăluit ruta pe care o are în vedere pentru construirea unui canal de 45 de kilometri prin Istanbul pentru reducerea presiunii asupra aglomeratei Strâmtori Bosfor. Ambiţiosul proiect va include trei tuneluri subacvatice pentru autovehicule, relatează Deutsche Welle.  Potrivit noilor informaţii, construcţia canalului va începe din districtul Kucukcekmece, de pe lacul Buyukcekmece.

Lacul este legat de Marea Marmara. Ruta va continua către digul Sazlidere până la Durusu, canalul urmând să fie legat de Marea Neagră la nord de oraşul Durusu. Ministrul turc al transporturilor Ahmet Arslan a refuzat să precizeze costul proiectului şi data limită pentru finalizarea sa, însă potrivit postului privat de televiziune NTV construirea canalului va necesita 17,3 miliarde de dolari, acesta urmând să fie finalizat în cinci ani.

În Turcia sunt în prezent în construcţie sau în faze înaintate de realizare mai multe megaproiecte de infrastructură. Acestea şi alte proiecte gigantice din alte sectoare ar trebui să facă parte din programul„Viziunea 2023“ a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru Turcia. Această viziune este însă umbrită de numărul ridicat de muncitori morţi în construcţii.