Prima femeie prim-ministru din istoria României

Autor: Iulian Anghel 17.01.2018

Surpriza demisiei premierului Mihai Tudose de luni seară a fost înlocuită ieri de nominalizarea făcută de PSD pentru conducerea noului guvern: Viorica Dăncilă. Dacă va fi desemnată de preşedinte ca prim-ministru şi votată de Parlament, lucru sigur dacă se ajunge la vot, ea va fi prima femeie din istoria României care conduce un guvern.

„Dacă colegii au avut încredere în mine, trebuie să nu-i dezamăgesc”, s-a arătat optimistă Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă are experienţă pentru a prelua funcţia de premier, Dăncilă a răspuns: „Cred că da”.

 

Dragnea: Pentru noi e şi un semnal pentru Bruxelles

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat ieri că propunerea PSD ca funcţia de premier să fie preluată de europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă reprezintă şi un „semnal” pentru Bruxelles, el arătând că se simte nevoia ca relaţiile guvernului cu CE să fie mult mai bune.

„Anul viitor preluăm preşedinţia Consiliului UE, trebuie să ne pregătim foarte bine, va fi o perioadă importantă pentru România, o oportunitate uriaşă, iar faptul că cunoaşte lucrurile la Bruxelles, oficialii de acolo, procedurile, ne va ajuta pe toţi, inclusiv pe preşedintele Iohannis, ca pregătirile din acest an să fie în grafic”, a adăugat Dragnea.

El a mai spus despre Dăncilă că este foarte respectată în interiorul PSD.

Dragnea a anunţat că s-a răzgândit şi că merge totuşi astăzi la Cotroceni pentru a participa la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis privind propunerile de premier.

 

Orban: Dăncilă, o marionetă mai docilă a tribului de Teleorman

Opoziţia a reacţionat vehement, dar nu are forţa de a întoarce rezultatul. Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri că Viorica Dăncilă va fi „o marionetă docilă” a tribului de Teleorman, afirmând că nu deţine nici avergura politică şi nici experienţa necesară pentru a conduce guvernul.

„Chiar am pus pariu că va fi din Teleorman, fie Carmen Dan, fie Viorica Dăncilă. Viorica Dăncilă are rădăcini puternice în judeţul Teleorman. (...) Asta ştim apropo de democraţia din PSD. Singura mea întrebare era dacă va fi Carmen Dan, eroina debarcării premierului Tudose, sau doamna Dăncilă. Nu are niciun argument care să susţină formularea acestei propuneri. Nici experienţă, nici background profesional, nici anvergură politică, nici notorietate. Va fi din nou un premier care nu va fi altceva decât o marionetă mai mult sau mai puţin docilă. De data asta, se pare (o marionetă - n.r.) mai docilă a tribului de Teleorman”, a declarat preşedintele PNL Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că destinul ţării nu mai poate fi lăsat ”mâna tribului de Teleorman”.

 

Dan Barna: USR va susţine orice variantă pentru ca PSD să ajungă în opoziţie

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că Uniunea va susţine orice variantă pe care o va propune preşedintele Klaus Iohannis, în urma căreia PSD să ajungă în opoziţie, adăugând că Biroul Politic al partidului se va întâlni pentru a decide o propunere cu care să meargă la consultări.

„Noi, în cadrul Biroului Naţional, vom stabili mandatul nostru care va fi un mandat în care îl vom asigura pe preşedintele Klaus Iohannis că USR va susţine orice variantă prin care PSD ajunge în opoziţie. Vom avea astăzi la ora 14:30 o şedinţă a Biroului Politic al USR pentru a defini foarte clar mandatul cu care vom merge mâine la consultări. Din păcate, România a ajuns din nou în criza pe care de un an de zile o trăim de altfel şi ceea ce vedem fără echivoc este că orice premier va nominaliza PSD cu excepţia lui Liviu Dragnea care, legal, nu poate să fie premier, nu face decât să deschidă piaţa pariurilor cât va rezista. Deci, practic, indiferent cine va fi nominalizat nu va fi decât o viitoare criză care din momentul nominalizării se va activa”, a spus Barna, la Parlament.

De asemenea, liderul USR a adăugat că formaţiunea va susţine şi un premier de dreapta, dacă în urma discuţiilor cu Iohannis se va contura această variantă.

Totodată, liderul USR a reiterat că varianta decentă pentru România este cea a alegerilor anticipate.

 

Traian Băsescu, lui Iohannis: Jucaţi, domnule preşedinte! Cred că merită

„Jucaţi, domnule preşedinte! Cred că merită”, a scris pe Facebook fostul şef al statului, Traian Băsescu, afirmând că preşedintele Klaus Iohannis are toată îndreptăţirea, şi de ce nu şi obligaţia politică, să încerce şi o nominalizare de premier din opoziţie.

„Jucaţi, domnule preşedinte! Cred că merită. Viorica Dăncilă, o altă perlă teleormăneană marca Daddy, este propunerea PSD pentru funcţia de premier. Desigur, pentru aparenţe, deputatul de Vaslui, Dumitru Buzatu (pe post de mână bună a lui Daddy) a avut «inspiraţia propunerii geniale» unanim şi degrabă aprobate de CEx, spre mulţumirea şi consolarea bietului Daddy, care, săracul, a avut mână proastă cu Grindeanu şi Tudose”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

 

Preşedintele Klaus Iohannis: Situaţia mă nemulţumeşte profund

„După demisia premierului Tudose, l-am desemnat pe ministrul Fifor ca interimar la conducerea guvernului, iar pentru a avea o procedură cât se poate de rapidă, am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine (astăzi – n.red.). Voi trimite chiar acum invitaţiile de participare la consultări", a anunţat preşedintele Klaus Iohannis ieri la prânz.

Şeful statului a mai declarat că trebuie luate urgent măsuri pentru ca instabilitatea politică să nu aibă efecte negative în economie.

„Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi este o situaţie care mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri avem deja două guverne PSD eşuate. Acum, evident, este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Vreau să avem o procedură rapidă care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate, şi, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăşi în interiorul PSD", a mai spus Iohannis.