Austriecii de la Hirsch Porozell fac o fabrică de polistiren în Moldova

Autor: Alina-Elena Vasiliu 17.01.2018

Hirsch Porozell, subsidiara locală a companiei aus­tri­ece cu acelaşi nume, producătoare de polistiren expandat pentru termoizolaţii şi ambalaje, are în plan să construiască o fabrică în Moldova.

„Pe termen mediu, nu excludem posibilitatea celei de-a cincea fabrici în România, probabil în zona Moldovei. Inves­ti­ţia ar ajunge la 2,5 mil. euro. Noi avem mare încre­de­re în evoluţia pieţei din România, acesta este şi motivul pen­tru care am investit mult aici. Teoretic, nu are ce să meargă prost“, spune Bogdan Roman, directorul general al companiei.

Austriecii de la Hirsch Porozell au deja patru fabrici în România - la Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Sfântu Gheor­ghe. Doar zona Moldovei este neacoperită în prezent, aces­ta fiind şi motivul pentru care reprezentanţii producătorului se gândesc să meargă cu o investiţie în estul ţării.

Compania din România a avut în 2017 afaceri de 22 mil. euro, mai mult decât dublu faţă de anul anterior, după ce în 2016 a achiziţionat trei fabrici, iar anul trecut a fost primul în care s-au raportat rezultatele din punerea lor în folosinţă sub controlul Hirsch Porozell.

La nivel de grup, Hirsch a obţinut afaceri de 64 mil. euro în 2016, având activităţi şi în Austria, Ungaria, Polonia şi alte ţări.

Intenţia unei investiţii în Moldova vine în contextul în care această zonă a fost ocolită în ultimii ani de companii, fiind cea mai săracă regiune a ţării. Subdezvoltarea infrastructurii, salariile mici şi lipsa investiţiilor i-au ţinut şi pe producătorii de materiale de construcţii departe de zona Moldovei, unde potenţialul de consum este mai redus, la fel şi veniturile.

Intenţia Hirsch Porozell de a construi o fabrică în Moldova indică o creşterii a cererii de materiale de construcţii pentru sectorul rezidenţial, în condiţiile în care, în primele zece luni din 2017, piaţa de construcţii pe segmentul de clădiri rezidenţiale a crescut cu 75% în serie brută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.