Aprope 500.000 de firme din Marea Britanie sunt în pericol de insolvenţă din cauza inflaţiei, a dobânzilor în creştere şi a consumului în scădere

Autor: Alex Ciutacu 17.01.2018

Aproape jumătate de milion de business-uri din Marea Britanie au început anul 2018 sub o presiune financiară enormă, potrivit The Guardian.

Specialiştii în insolvenţă de la firma Begbies Traynor au spus că mai multe firme din toate regiunile şi sectoarele din Marea Britanie resimt repercursiunile inflaţiei ridicate, ale dobânzilor mari şi a consumului scăzut.

Ric Traynor, preşedinte al Begbies Traynor, spune că multe firme au fost afectate de scăderea valorii lirei în urma votului pentru Brexit, ceea ce creşte costurile de import.

„Scăderea lirei la casele de schimb valutar a afectat grav mai multe business-uri şi, iar terenul recuperat de monedă în ultimul timp nu s-a resimţit încă în contabilităţile firmelor. Între timp, instabilitatea politică şi economică l-a care s-a ajuns pe fondul Brexitului în desfăşurare, nu este ceva ce poate fi subestimat”.

În total, 493.296 de business-uri au trecut prin stres financiar ridicat în ultimul trimestru al anului 2017, potrivit Begbies. Acest număr este mai mare cu 36% faţă de acelaşi moment al anului 2016, şi cu 10% mai mare faţă de al treilea trimestru din 2017.

Traynor spune că firmele aflate în această situaţie vor fi nevoite să găsească o soluţie pentru a-şi reduce costurile şi a-şi îmbunătăţi productivitatea pentru a supravieţui următoarelor 12 luni.

Anunţul a venit în aceeaşi săptămână în care Carillion, o firmă de construcţii cu 19.500 de angajaţi în Marea Britanie, s-a prăbuşit sub presiunea datoriilor nesustenabile.