Lege cu dedicaţie? Fost şef al Fiscului: PSD şi-a aprobat o lege prin care a şters dintr-un condei datoriile şmecherilor şi baronilor locali

Autor: Iulian Anghel 19.01.2018
 
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 15 ianuarie, legea 29/2018 „privind anularea unor obligaţii fiscale“, dar fostul şef al Fiscului Ştefan Diaconu susţine că ea este făcută cu dedicaţie şi şterge datoriile baronilor locali ai PSD cu afaceri în imobliare.
 
„Ziua, ca hoţii profesionişti, Dragnea & co. au şters dintr-un condei datoriile şmecherilor, baronilor locali şi ale familiilor politrucilor cu afa­­ceri în imobiliare! Ciudat şi inexplicabil, pre­şedintele Iohannis a promulgat această lege!“, scrie Diaconu pe contul său de Facebook.
 
Ministerul de Finanţe a reacţionat şi a publicat o precizare potrivit căreia nu a susţinut aprobarea legii.
 
„Actul normativ a reprezentat o iniţiativă parlamentară. În cadrul dezbaterii proiectului de lege, punctul de vedere al Ministerului Finanţelor Publice a fost unul negativ, res­pec­tiv că nu susţine promovarea acestei iniţiative legislative. Precizăm că Ministerul Finanţelor Pu­blice şi-a menţinut această opinie pe în­treaga durată a procesului legislativ“, au susţinut Finanţele.
 
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în noiembrie trecut, iar în 21 decembrie 2017 a trecut de Camera Deputaţilor, fiind promulgat apoi la 15 ianuarie de preşedinte.
 
Potrivit legii, „în cazul tranzacţiilor în care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se anulează diferenţa de obligaţii fiscale principale, respectiv impozitul pe venit şi contribuţiile sociale precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal (...) ca urmare a reîncadrării acestor venituri ca venituri dintr-o activitate independentă, obţinute de către persoanele fizice din transferul proprietăţilor imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii, pe perioadele fiscale de până la 1 iulie 2017 şi neachitate până la intrarea în vigoare a acestei legi“.
 
Un alt articol al legii prevede că organul fiscal nu reîncadrează veniturile obţinute de către persoanele fizice din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal ca venituri dintr-o activitate independentă şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2017. De asemenea, se anulează diferenţele de TVA precum şi accesoriile aferente acestora pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016 (...) ca urmare a depăşirii plafonului de scutire de 220.000 lei“.
 
Potrivit lui Diaconu legea anulează de fapt impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi accesoriile aferente calculate de Fisc până la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartaluri de blocuri de birouri şi locuinte în cele mai luxoase zone ale ţării: Bucureşti, marile orase, Mamaia, Năvodari, etc.
 
„Acesti şmecheri, pentru a evita plata taxelor către stat <au construit pe persoană fizică> plătind impozite neglijabile în acelaşi cuantum prevazut în Codul fiscal pentru amărâtii care au tranzacţii ocazionale (vânzări case, apartamente, terenuri). Diferenţa de taxare între persoanele juridice (constructorii cinstiţi) şi aceşti smecheri/persoane fizice este uriaşă. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacţiei la 1% (sau 2-3% pentru alte praguri valorice).”
 
Diaconu mai acuză şi anularea de TVA prevăzută de lege care ar folosi marilor proprietari de terenuri care şi-au valorificat propria producţie.
 
„Inimaginabil! Vă marturisesc că, în toţi anii, deloc puţini, în care am lucrat în structurile MFP, nu am mai văzut un caz mai flagrant de legiferare cu dedicaţie şi o pagubaâă aferentă atât de certă adusă bugetului de stat”, conchide Diaconu.
 
Iniţiativa legislativă a fost promovară de câţiva parlamentari liberali - Iulian Huţucă, Claudiu-Vasile Racuci, Ion Ştefan şi Raluca Turcan.