Start-up-ul tehnologic local Cobotware oferă soluţii de robotizare companiilor, în urma colaborării cu danezii de la Universal Robots

Autor: Roxana Rosu 19.01.2018

Cobotware, un start-up tehnologic din Bucureşti, a început colaborarea cu firma daneză Universal Robots , care a inventat roboţii colaborativi (coboţi) şi oferă companiilor soluţii de automatizare a producţiei, cererea pentru astfel de tehnologii fiind în creştere datorită lipsei relative a forţei de muncă specializate şi nevoii de creştere a producţiei industriale.

Potrivit reprezentanţilor Cobotware, cele mai multe cereri pentru implementarea soluţiilor bazate pe coboţi vin din industrie – auto, electronice dar şi mase plastice sau bunuri de larg consum.

“Antreprenorii şi managerii din România ne cer detalii concrete, vor să ştie cât de repede putem optimiza anumite procese, astfel încât ei să poată creşte producţia, fără să afecteze calitatea produselor. Coboţii Universal Robots pot fi instalaţi rapid, operarea lor este facilă – este nevoie de pregătirea personalului doar câteva ore şi prezintă un grad ridicat de securitate în timpul exploatării”, a declarat Adrian Dumitraşcu, general manager Cobotware.     

El a adăugat că  anul 2018 va fi unul în care retehnologizarea industriei româneşti va atrage investiţii mai mari ca oricând şi nu va ocoli nici un sector. ”Toată lumea vorbeşte despre obiectivele pentru 2020, dar investiţiile trebuie făcute în 2018.”.

Roboţii colaborativi de la Universal Robots au un cost redus faţă de instalaţiile industriale, sunt uşor de instalat, flexibili, nu necesită specialişti pentru programarea lor şi eliberează angajaţii de povara unor sarcini repetitive sau chiar periculoase.

„Ei fac parte din Industry 4.0, conceptul industrial care beneficiază de pe urma dezvoltării internetului, tehnologiilor cloud şi inteligenţei artificiale”, afirmă Horia Stănese, directorul de dezvoltare Universal Robots.

Potrivit studiului ”Automatizarea în companiile româneşti”, realizat de compania iVox pentru Universal Robots,  34,7% dintre respondenţi au declarat că intenţionează să achiziţioneze, în următoarele 12 luni, noi soluţii de automatizare sau  robotizare pentru compania în care lucrează.

Motivele principale care stau la baza dorinţei de a implementa o soluţie de automatizare sunt nevoia de a reduce costurile (54%) şi creşterea producţiei (44%), însă 54,5% dintre respondenţi consideră că ar avea nevoie de ajutor din partea specialiştilor.

Universal Robots a fost înfiinţată în 2005 de către actualul director tehnic (CTO) al companiei, Esben Østergaard, în calitate de cofondator. Compania, parte a Teradyne Inc., are sediul central în Odense, Danemarca, şi are subsidiare şi birouri regionale în Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, China, India, Singapore, Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan. În 2016, Universal Robots a înregistrat venituri de 99 de milioane de dolari. Compania are peste 18.500 de coboţi instalaţi în întreaga lume şi o cotă de piaţă de 58%.