Preşedintele PNL, Ludovic Orban, vrea anularea Declaraţiei 600 sau demiterea preşedintelui ANAF

Autori: Cătălina Mănoiu , Mediafax 19.01.2018

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, l-a somat, vineri, pe ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, să îi ceară preşedintelui ANAF să anuleze Ordinul cu privire la Declaraţia 600 sau să-l demită, afirmând că PNL va sprijini persoanele vizate de noile reglementări fiscale să atace în instanţa Ordinul ANAF.

”Somez ministrul Finanţelor să ceară preşedintelui ANAF să anuleze Ordinul cu privire la Declaraţia 600 sau să-l demită. Emiterea Ordinului ANAF nr. 4140/2017 din data de 29 decembrie 2017 reprezintă o sfidare şi o bătaie de joc la adresa a peste 600 de mii de români, care au descoperit după sărbători că au noi obligaţii fiscale într-o lună de zile”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, într-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX.

Ludovic Orban afirmă că prin impunerea Declaraţiei 600, persoanele care au realizat venituri în 2017, altele decât din salariu, respectiv din activităţi independente, drepturi de autor, chirii, dividende, mai mari de 22.800 lei sunt obligate să declare aceste venituri la ANAF şi să plătească contribuţii sociale şi/sau de sănătate.

”Cei cu venituri din drepturi de autor, cărora le-au fost reţinute la sursă contribuţiile sociale şi de sănătate în 2017, vor trebuie să plătească 7980 de lei, în avans, pentru 2018. Iar persoanele cu venituri din dividende vor trebui să plătească o taxă nouă, respectiv contribuţia de sănătate de 10%, calculată la nivelul unui salariu minim brut/lună, adică 2.280 lei în avans pentru 2018”, spune preşedintele PNL.

Chiar dacă ANAF estimează un impact pentru 210.000 de contribuabili, în realitate datele statistice ale aceeaşi instituţii arată că sunt peste 600.000 de persoane cu activităţi independente sau venituri din alte surse, se arată în comunicatul de presă.

Orban afirmă că deşi informaţiile sunt în posesia organelor fiscale, ”gândirea parşivă a celor care sunt puşi pe jecmănirea contribuabililor” este de a chema oamenii să-şi exprime acordul prin propria semnătură că vor plăti aceste noi taxe la nişte venituri ipotetice şi incerte.

”Este o strategie pentru acoperirea unui abuz întrucât obligă oamenii să plătească în avans taxe pe venituri care nu au fost încă realizate în 2018”, spune liderul liberalilor.

Liderul PNL susţine că nu a existat şi nu există nicio informare a contribuabililor cu privire impunerile fiscale nou introduse, iar acestea au apărut chiar dacă normele metodologice la OUG 79/2017, în baza căreia a fost emis Ordinul ANAF, nu au fost publicate.

”Partidul Naţional Liberal va sprijini persoanele fizice vizate de noile reglementări fiscale să atace în instanţa de contencios administrativ Ordinul ANAF nr. 4140/2017 şi să invoce în timpul procesului excepţia de neconstituţionalitate a OUG 79/2017”, a precizat Orban.

Ludovic Orban spune că punerea la plată a românilor care realizează venituri din alte activităţi decât din salarii arată ”ura nestinsă a post-comuniştilor aflaţi la guvernare faţă oricine om liber care trăieşte pe propriile picioare şi câştigă din activităţi independente”.

Partidul Naţional Liberal propune: eliminarea contribuţiei de sănătate pentru veniturile realizate din dividende sau din alte surse pentru persoanele care obţin venituri din salarii, modificarea termenului de depunere a Declaraţiei 600 pentru 25 martie 2018, concomitent cu primul termen de plată, reţinerea la sursă a contribuţiilor sociale şi de sănătate în cazul veniturilor din drepturile de autor.

Liberalii vor ca Declaraţia 600 să nu se raporteze la 2017 şi să se facă apel la conformarea voluntară pentru 2018 pentru colectarea primei tranşe de impunere a veniturilor estimate, iar tranşele 2, 3 şi 4 să se bazeze pe date certe şi confirmate.

PNL mai propune ca declaraţiile celor care nu s-au conformat sau nu au realizat venitul estimat să fie regularizate la 25 martie 2019, integral, prin decizie definitivă.