Perindările de la Palatul Victoria nu sperie bursa: Indicele BET are a doua cea mai mare creştere din Europa de la începutul anului

Autor: Liviu Popescu 22.01.2018

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 13 acţiuni tranzacţionate la bursa românească, a urcat de la începutul anului cu aproape 8%, a doua cea mai mare creştere din Europa după bursa de la Milano, chiar dacă în acest interval de timp la Palatul Victoria a fost instalat al treilea premier în ultimele şapte luni, ceea ce a adus cel mai slab leu în faţa euro din istorie. Spre comparaţie, indicele FTSE MIB al bursei din Italia a crescut de la începutul anului şi până pe 19 ianuarie cu 8,7%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Bloomberg.

Pe parcursul săptămânii trecute indicele BET a urcat cu 1,12% şi a sfidat astfel frământările din plan intern cu privire la demisia premierului Mihai Tudose şi instalarea unui alt prim-ministru din partea principalului partid de guvernământ. Cursul de schimb nu a „rezistat“ în faţa schimbărilor politice astfel că vineri leul a închis la cea mai slabă cotaţie în faţa euro din istorie. BNR a afişat un curs de 4,66 lei pentru un euro, cu 0,2% faţă de şedinţa precedentă.