Un fond de investiţii fondat de patru români a strâns 26 mil.euro pentru susţinerea unor start-up-uri din IT

Autor: Roxana Rosu 22.01.2018

GapMinder, fond de investiţii de capital de risc care vizează start-up-uri inovatoare din România, fondat de cinci investitori, din care patru români, s-a lansat pe piaţă cu un buget iniţial de 26 milioane de euro şi vrea să se implice în dezvoltarea unor companii aflate la început de drum, cu sume de până la un milion euro.

”Ecosistemul start-up-urilor inovatoare de tehnologie din România are un potenţial extraordinar şi este deseori neglijat, aşadar ne-am propus să îl susţinem investind în soluţii de viitor, în proiecte şi companii ce pot fi dezvoltate şi pe plan internaţional. Noi le ajutăm să crească punându-le la dispoziţie capitalul necesar, dar şi experienţa vastă a mentorilor din program”, afirmă Dan Mihăescu, Founding Partner GapMinder.

GapMinder este primul fond de capital de risc creat ca urmare a selecţiei derulate de Fondul European de Investiţii, fiind finanţat în majoritate prin Programul Operaţional Competitivitate 2014 - 2020, cu cofinanţare prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Membrii fondatori sunt investitori activi în zona locală de start-up-uri care au deţinut anterior poziţii de top management în companii multinaţionale de tehnologie (Dan Mihăescu, Sergiu Roşca, Alexandru Ruff, Cristian Dascălu, Inti Paolucci).

Totodată, sunt membri activi ai comunităţii antreprenoriale, având experienţă în programele naţionale sau internaţionale de accelerare. 

GapMinder va investi în următorii ani în companii aflate în faza de seed sume de până la 1 milion de euro şi, potenţial, încă 3 milioane de euro per companie în runde ulterioare, precum şi în start-up-uri aflate la prima rundă de investiţii sau în faza de accelerare, în care investiţiile vor fi de până la 100.000 euro.

Fondul este interesat de companii inovatoare de tehnologie cu potenţial ridicat de expansiune internaţională, din domenii precum cele ale serviciilor IT şi software, securitate cibernetică, inteligenţă artificială, transformare digitală, soluţii IT pentru sănătate, FinTech etc.

Pentru selecţia start-up-urilor eligibile, GapMinder va susţine şi programul de accelerare Techcelerator în Bucureşti şi Cluj. Pentru ca prima rundă de evaluări în vederea potenţialelor investiţii să aibă loc cât mai rapid, în perioada următoare va începe preselecţia start-up-urilor cu ajutorul Techcelerator. Orice start-up de tehnologie în căutare de finanţare se poate înscrie în cadrul acestui program.