Velin Ganev, Danubius Exim: Estimez că trebuie înlocuite circa 800.000 de case de marcat în România

Autor: Ioana Nita 23.01.2018

De la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei privind introdu­cerea caselor de marcat electronice care vor fi conectate la sistemul IT al ANAF, va fi nevoie de înlocuirea a aproximativ 800.000 de echipa­men­te instalate în prezent la co­mer­cianţi, con­form estimă­rilor lui Velin Ganev, preşedin­tele Aso­cia­ţiei Distribuitorilor de Apa­ra­te de Marcat Elec­tronice Fiscale din Ro­mâ­nia (ADAMEF) şi director general ad­junct şi acţionar în cadrul Danu­bius Exim.

Compania este unic impor­ta­tor al brandului de case de marcat Datecs din Bulgaria, pre­zent în 90 de ţări din lume.

„Estimăm că sunt maximum 800.000 de echipamente ce trebuie înlocuite. Noi suntem pregătiţi cu echipamentele, am făcut deja testele şi aşteptăm să ve­dem şi structura exactă a fişierelor. Încă nu s-a deschis Comisia Tehnică pentru aviza­rea echipamentelor“.

Danubius Exim a pregătit şase mo­de­le pentru casele de marcat cu jurnal elec­tronic şi 4 modele pentru impri­man­tele fiscale pe care aşteaptă să le omologheze.

Toţi marii contribuabili din România va trebui să uti­lizeze de la 1 iulie case de marcat electronice, iar mi­cii contribuabili de la 1 au­gust, casele de marcat cu jurnal de hârtie urmând să nu mai fie acceptate. Prin noua măsură se înlocuieşte ro­la jurnal cu un cip pe care toate bonurile şi tranzacţiile vor fi stocate în mod criptat şi care vor fi semnate digital, iar în a doua fază, ANAF va implementa o infrastructură informatică prin care va comunica cu fiecare casă de marcat activă.