Mai puţină criză şi mai multă lichiditate: Băncile au refuzat la plată cecuri, bilete la ordin şi cambii de 3,6 mld. lei în 2017, al doilea cel mai redus nivel din ultimii zece ani

Autor: Anelis Baciu 25.01.2018
Băncile au refuzat în anul trecut decontarea de cecuri, bilete la ordin şi cambii în valoare de 3,6 miliarde de lei (800 mil. euro), cu circa 3% mai puţin decât anul precedent, potrivit datelor BNR. Valoarea refuzurilor la plată înregistrate anul trecut este a doua cea mică din ultimii zece ani, minimul fiind atins în 2016, când totalul sumelor refuzată la decontare a fost de 3,7 mi­liarde de lei.
 
Plăţile în schimbul bi­le­telor la ordin, cecurilor sau cam­biilor au fost refuzate pen­tru că bancherii nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile. Cea mai mare parte a re­­fuzurilor la plată de anul tre­cut, 97%, echi­va­lentul a 3,5 miliarde de lei, a fost reprezentată de refu­zu­rile la plată pentru bile­te­le la ordin. Refu­zurile de bilete la ordin s-au redus cu 3% în 2017 comparativ cu anul pre­ce­dent.