Deloitte: În 2018 putem vedea vânzări de NPL-uri cu o valoare nominală de 1-1,5 mld. euro. „Anul trecut preţul portofoliilor de NPL-uri a crescut, semn că sunt mai puţine portofolii în piaţă, că e vorba de pachete uşor mai noi, mai bune.“

Autor: Cristina Roşca 25.01.2018

Stocul de credite neperformante (NPL) a ajuns la 4,6 mld. euro, dintre care 3 mld. euro porto­folii corpo­ra­tive, iar restul rezidenţiale şi credite de con­sum, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă Deloitte.

„La finalul anului trecut existau mai multe tranzacţii cu NPL-uri în desfăşurare, portofoliile totale având o valoare nominală totală de 1-1,5 miliarde de euro“, spune Radu Dumitrescu, partener servicii de suport în tranzacţii în cadrul Deloitte România.

Portofoliile de credite neperformante vândute în 2017 au avut o valoare nominală totală mai mică de 1 miliard de euro, tranzacţiile finalizate fiind sub nivelul din anii 2015-2016, potrivit Deloitte.

Radu Dumitrescu spune că este greu de anticipat ce se va întâmpla în 2018 pe această piaţă a NPL-urilor, însă adau­gă că loc de tranzacţii mai există în contextul în care media europeană a creditelor neperformante în total este de 4,5%, faţă de circa 8% în toamna anului trecut în România.

„Anul trecut preţul portofoliilor de NPL-uri a crescut, semn că sunt mai puţine portofolii în piaţă, că e vorba de pachete uşor mai noi, mai bune. Cred că la finalul 2018 vom avea o pondere a NPL-urilor mai mică decât cea de la finalul anului trecut. Am putea vedea vânzări de porto­fo­lii cu o valoare nominală mai mare ca în 2017, apropiată de 2016 poate. Dacă totuşi nu se clarifică situaţia din sectorul fiscal, piaţa se va bloca.“