Softronic Craiova ia 14 mil.lei de la Garanti Bank pentru producţia unui nou tip de tren electric

Autor: Roxana Rosu 25.01.2018

Garanti Bank a acordat un împrumut de 14 milioane de lei companiei Softronic din Craiova, singurul producător de trenuri electrice şi locomotive electrice din sud-estul Europei, pentru producţia Hyperion 3, un nou tren care va fi lansat în a doua jumătate a anului 2018.

Hyperion este alimentat de reţeaua de 25 kVca şi are patru motoare asincrone de 430 kW. Când este frânat, Hyperion recuperează energia şi oferă jumătate din consumul unui tren clasic cu locomotive şi vagoane. Trenul poate atinge o viteză maximă de 160 km/h.

”Garanti Bank este un susţinător puternic al mediului de afaceri din România şi al unor proiecte ambiţioase şi inovatoare, precum Hyperion 3, care contribuie la dezvoltarea durabilă a economiei locale. Suntem foarte activi pe segmentul corporate, care este o linie de afaceri importantă pentru noi, în principal datorită succesului nostru în stabilirea relaţiilor de lungă durată cu clienţii noştri", a declarat Cagri Memisoglu, Director General Adjunct al Garanti Bank.

Hyperion este primul tren electric de multiple unităţi din România şi este recomandat pentru transportul Regio, Interregio sau Intercity. Acesta va fi al treilea model Hyperion, primul fiind lansat în 2014, când Garanti Bank a acordat companiei Softronic un împrumut de 20 milioane de lei pentru producţie. 

Softronic aşteaptă afaceri de circa 20 de milioane de euro în 2018, când fabrica va lucra la capacitate maximă datorită noilor contracte semnate.Recent, Softronic a semnat un nou con­tract cu operatorul suedez de marfă Green Cargo pentru doi ani, cu posibilitatea de extindere până la zece ani.

Softronic este un business românesc în care cel mai mare acţionar este Ionel Ghiţă, cu o cotă de 30% din capital. Alături de el, an­tre­prenorii Ion Gîrniţă şi Augustin Po­pes­cu deţin câte o participaţie de 26,69%, iar Oana Miulescu are un pachet de 16,5% din titluri.