Efectul Trump asupra lumii: Executivi de top din businessul european i-au lăudat preşedintelui american tăierile de taxe, iar Irlanda sugerează că impozitele pentru companii ar trebui să scadă şi în alte locuri

Ziarul Financiar 28.01.2018

Înainte de a începe să se înfrupte din friptura oferită la Davos de preşedintele american Donald Trump, câţiva  dintre cei mai puternici executivi de companii europene i-au oferit la schimb gazdei laude pentru reducerile drastice de taxe din sectorul corporate american.

Printre oaspeţii lui Trump s-au numărat şefii unor companii germane mari  precum Adidas, producător de articole sportive de anvergură internaţională, Siemens, un conglomerat industrial, Bayer, din industria chimică şi farmaceutică, şi SAP, un gigant al software-ului. Unii au fost mai darnici în laude, alţii mai reţinuţi.

Însă comentariile executivilor făcute la masa dată de Trump contrastează cu îngrijorările exprimate de lideri politici din întreaga lume la adresa politicilor protecţioniste promovate de Trump sub motto-ul „America first“, scrie Deutsche Welle. Încă de anul trecut, având în faţă perspectiva reformei fiscale a lui Trump, şefii unor companii germane au cerut să se reducă taxele pentru companii şi la ei în ţară. Germania este cea mai mare economie europeană şi motorul de creştere al Uniunii Europene. Liderii politici europeni se tem că de la câteva state care reduc taxele va izbucni o epidemie de reduceri de taxe competitive.

Tot la Davos, dar separat de cina lui Trump, ministrul irlandez al finanţelor Paschal Donohoe a declarat pentru CNBC că liderii unor mari economii, cum este preşedintele Trump, dau motive pentru reducerea impozitelor din sectorul corporate şi că Europa ar trebui să fie atentă. Întrebat dacă crede că Trump stabileşte un precedent în privinţa politicii fiscale, Donohoe a răspuns că da. „Dacă cred că se schimbă dispoziţia în privinţa taxelor pentru companii la nivel global? Răspunsul este da“, a spus politicianul. Gura păcătosului adevăr grăieşte. Irlanda este ţara europeană cu unele dintre politicile fiscale cele mai favorabile companiilor şi a avut probleme cu Comisia Europeană din cauza aceasta. Înţelegerile fiscale făcute de guvernul irlandez cu grupul american Apple au devenit notorii şi au fost condamnate de Bruxelles.

„Trebuie să te uiţi la ce a făcut preşedintele Trump, trebuie să te uiţi la starea în care este Marea Britanie, trebuie să te uiţi la ce a spus preşedintele Macron mai devreme“, a explicat Donohoe, făcând referire la discursul lui Macron de la Davos în care francezul a propus reducerea unora dintre taxele din patria sa.

De asemenea, când britanicii au votat să iasă din UE s-a speculat că Marea Britanie se va transforma într-un paradis fiscal pentru a atrage investiţii.

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, Congresul american a adoptat o reformă fiscală prin care se reduc taxele aplicate companiilor de la 35% la 21%. Direcţia pe care au luat-o americanii, spune Donohoe, îi face pe liderii europeni să revină asupra propriilor propuneri privind impozitele. În Irlanda, companiile sunt impozitate cu 12,5%. Mediul investiţional foarte ieftin, măsuri de austeritate şi un program de bailout internaţional au ajutat economia irlandeză să-şi revină din colapsul provocat de sistemul bancar paralizat de criza financiară mondială. Bogdan Cojocaru

Companiile americane au peste 700 de operaţiuni în Irlanda. În 2016, Comisia Europeană a stabilit că Apple trebuie să dea înapoi guvernului irlandez suma record de 15,5 miliarde de dolari reprezentând taxe pe care compania ar fi trebuit să le plătească sub legea UE dar nu le-a plătit. Guvernul irlandez s-a opus acestei măsuri. 

„Competitivitatea nu este doar o prerogativă a ţărilor mari. Economiile mici, deschise, au dreptul să aleagă astfel încât să se asigure că sunt competitive şi că creează locuri de muncă“, a mai spus ministrul irlandez.

La Davos, la cina cu executivii europeni, Trump a încercat să-i convingă pe aceştia să investească mai mult în economia americană. El a venit la Davos, la Forumul Economic Mondial, pentru a spune că nu sunt vremuri mai bune ca acum pentru a investi în SUA, iar aceasta datorită lui, notează Bloomberg.

Pe cei 15 executivi europeni cu care a cinat, Trump i-a decris ca fiind „unii dintre cei mai mari lideri de business din lume“, scrie AP.  Preşedintele Siemens Joe Kaiser l-a felicitat pe preşedinte pentru reforma fiscală spunând că legile noi sunt motivul pentru care a ales să construiască turbine pe gaze în SUA.

Patrick Pouyanne, preşedintele şi CEO-ul producătorului francez de energie Total, şi-a anunţat şi el intenţia de a „face mai mult“ în SUA mulţumită taxelor mai mici. Eldar Saetra, preşedintele producătorului norvegian de petrol Statoil, a lăudat la rândul său eforturile de dereglementare în economie ale lui Trump caracterizându-le ca „veşti bune“.

Bill McDermott, care conduce SAP, l-a felicitat pe Trump pentru „impulsul creat în economia globală“. Unii dintre oaspeţii lui Trump au fost mai reţinuţi. Înaintea cinei, şeful Adidas Kasper Rorsted a declarat într-un interviu pentru Die Welt că reducerile de taxe nu-l încurajează pe producătorul de articole sportive să majoreze investiţiile în SUA. În schimb, a explicat el, atractivitatea SUA constă în numărul uriaş de consumatori. „America este o piaţă foarte atractivă pentru noi, înainte de Trump şi cu Trump“, a spus Rorsted. Reuters scrie că cel puţin doi executivi europeni au ales să nu participe la cina lui Trump, deşi au fost invitaţi, pentru a evita să dea mâna cu acesta.

Anul trecut, Federaţia germană a industriilor, BDI, a avertizat că reduceri de taxe cum sunt cele din America ar fi acut simţite de o economie exportatoare cum este Germania şi ar declanşa o competiţie a taxelor. Încă de atunci liderii de business din Germania cereau tăieri similare de taxe la ei acasă, scrie Handelsblatt.