Eugen Orlando Teodorovici, viitorul ministru al finanţelor: Mă voi consulta cu colegii din Finanţe privind oportunitatea revoluţiei fiscale

Autor: Adelina Mihai 29.01.2018

► Noul guvern PSD urmează să fie instalat astăzi, iar cea mai importantă întrebare este dacă transferul contribuţiilor sociale la salariaţi va rămâne în vigoare sau nu.



Cel mai important personaj din noul guvern pentru mediul de afaceri este Eugen Orlando Teodorovici, propunerea PSD de înlocuire a lui Ionuţ Mişa de la conducerea Ministerului de Finanţe. El a contestat în toam­na anului trecut „revoluţia fiscală“.

Întrebat de ZF dacă va menţine sau nu mă­surile fiscale, Teodorovici a răspuns că urmează să se consulte în următoarele zile cu colegii de la minister pentru a face un plan de acţiune.

„Nu o să vă dau acum un punct de vedere, după ce trecem de votul din Parlament, ne uităm la minister. Vreau şi eu să discut o zi- două- trei acolo la Finanţe să văd exact care sunt punctele de vedere ale colegilor pe fiecare dintre subiectele la zi. După aceea vă voi spune punctul meu de vedere exact pe fiecare subiect în parte, ca să vă arătăm care e planul de bătaie pentru Finanţe şi nu numai“, a spus Eugen Orlando Teodorovici.

Al treilea guvern PSD din ultimele şapte luni ur­mează să primească astăzi votul în Parlament, iar aproape jumătate din lista miniştrilor propuşi de PSD conţine nume noi. O parte dintre mi­niş­trii pro­puşi sunt tri­mişi în ju­de­cată, suspecţi sau ur­mă­riţi penal, în timp ce alţii au mai avut funcţii de ministru şi în alte guverne.

Structura noului gu­vern PSD are patru vice­premieri (Paul Stănescu - mi­nistrul dez­voltării, Graţie­la Gavrilescu - mi­nis­trul me­diu­lui, Viorel Ştefan – fără porto­fo­liu şi Ana Birchall – afaceri euro­pe­ne) care să o „prote­jeze“ pe Viorica Dăncilă, europarla­men­tarul propus de PSD pentru funcţia de premier.

Legat de revoluţia fis­ca­lă, în no­iem­brie 2017 Eugen Orlando Teodo­ro­vici a spus, după o şedinţă la Senat pe tema modificărilor fiscale aduse de Ordonanţa 79, că guvernul ar trebui să vină cu o nouă or­do­nanţă privind modificarea Codu­lui fiscal.

„Speranţa ar fi doar la bunul-simţ al guvernului să înţeleagă că această OUG 79 poate fi modifica­tă, logic, printr-o altă OUG, ar fi şi calea mai rapidă. Guvernul să înţeleagă şi să-şi asume anumite modificări, să o facă imediat (...)“,  a spus, în noimebrie 2017, Teodoro­vici, citat de Mediafax.

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, imple­men­tarea TVA split, fişele de pontaj sau Formularul 600 sunt doar câteva dintre măsurile fisca­le adoptate în ultima jumătate de an care au bulver­sat mediul de afaceri.