Probleme în retailul maghiar: criză de forţă de muncă şi concedieri. Magazinele alimentare din oraşele mici rămân închise la începutul săptămânii deoarece nu au forţă de muncă şi nu pot gestiona creşterea salariului minim

Autor: Catalina Apostoiu 29.01.2018

Magazinele alimentare din oraşele mici rămân închise la începutul săptămânii deoarece nu au forţă de muncă şi nu pot gestiona creşterea salariului minim.



Retailul maghiar trece în prezent printr-o perioadă mai dificilă din cauza creşterii salariului minim şi deficitului forţei de muncă.

Magazinele alimentare din localităţile mai mici din Ungaria sunt nevoite să rămână închise la începutul săptămânii deoarece se confruntă cu forţă de muncă insuficientă şi nu pot gestiona creşterea salariului minim garantat. În acelaşi timp, pe segmentul supermarketurilor, divizia ungară a lanţului de retail britanic Tesco va trece printr-un nou proces de reorganizare, în urma căruia ar putea fi afectate sute de locuri de muncă, scrie Portfolio.hu.

Potrivit patronului lanţului de magazine Coop, Zoltan Szoke, există aproximativ 30-40 de maga­zi­ne din mediul rural care au un pro­gram mai scurt de funcţio­nare, adică sunt închise în zilele de luni, pentru a-şi putea gestiona mai bine costurile de funcţionare. Al­tele sunt închise şi în zilele de marţi şi miercuri, nu numai în cele de luni. În localităţile cu mai puţin de două mii de locuitori în anul 2017 erau 12.000 de maga­zi­ne, dintre care majoritatea erau magazine alimentare. Acum un deceniu, numărul de astfel de afaceri se situa la 15.000. Probleme există nu numai pe segmentul magazinelor mici, ci şi pe cel al supermarketurilor. Astfel, sute de angajaţi de pe acest segment al retailului ar putea fi afectaţi în urma transformării planificate în magazinele Tesco din Ungaria.

Lanţul britanic de supermarketuri Tesco va lansa un amplu proces de reorganizare care va viza şi locurile de muncă având legătură directă cu clienţii.

În Ungaria, de exemplu, poziţiile de specialişti postvânzări vor dispărea.

Săptămâna trecută, Tesco a anunţat că-şi va simplifica în continuare structurile operaţionale pentru a-şi spori eficienţa. Pe fondul acestui process vor fi realizate noi transformări în diviziile din Europa centrală şi de est, inclusiv în Ungaria.

Procesul a început în ţările vecine, unde au avut loc mai multe închideri de afaceri.