Consiliul Concurenţei vrea să afle de ce băncile lucrează mai scump în România

Autor: Roana Rotaru 30.01.2018

Consiliul Concurenţei, instituţia de stat care veghează la respectarea Legii concurenţei, şi-a propus să afle de ce băncile din România oferă servicii bancare mai scumpe pe plan naţional decât în alte ţări din UE, o investigaţie pe care o va finaliza în prima jumătate a acestui an.

„Tot ce îţi ia o bancă, co­mi­sioane şi dobânzi per­ce­pute la depozite şi la cre­dite, aces­tea toate sunt mai mari decât în majoritatea ţărilor din UE. Dacă vă uitaţi la alte sec­toare din economie, nu e aşa. Alimentele sunt mai ief­ti­ne în România decât în alte ţări. Sunt multe sectoare în care Ro­mânia e mai ieftină decât alte ţări din UE, însă nu pe zona de servicii financiare şi bancare“, a spus Bogdan Chiri­ţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Tot în 2018, in­stituţia va stabili dacă retai­lerii Cora, Carrefour, Auchan şi Kaufland au interzis furnizorilor scăderea preţurilor. 

Consiliul Concurenţei a sancţionat anul trecut 156 de companii sau asociaţii din România cu amenzi totale de peste 27 mil. euro.