Economia huburilor. Bucureştiul are 30.000 de metri pătraţi de huburi, alternativa birourilor pentru antreprenori şi freelanceri

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.02.2018

Huburile ar putea reprezenta 2-3% din totalul stocului de birouri în următorii doi ani. În prezent, aceste spaţii de co-working reprezintă 1% din cele 3,3 mil. mp de birouri din România.

Aproximativ 30.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri funcţionează în Bucureşti ca huburi, adică zone de co-working, în care se lucrează în spaţiu deschis, create ca alternativă la birourile tradiţionale. Tendinţa este vizibilă şi la nivel naţional, în marile oraşe din afara Capitalei existând deja centre de acest tip, atractive mai ales pentru antreprenorii start-up-urilor, care nu au nevoie de birouri în fiecare zi, ci doar pentru şedinţe sau anumite întâlniri periodice.

„În acest moment, sunt peste 30 de spaţii de acest tip în Bucureşti. Aceste centre oferă condiţii de lucru în birouri de tip open space sau, uneori, şi în spaţii de lucru închise, săli de întâlnire, centre de evenimente. În general, aceste spaţii de lucru sunt alese de antreprenorii din IT&C, dar şi din industriile creative”, spun reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară CBRE.