Ce îi înfurie pe proprietarii de supermarketuri: Polonia interzice cumpărăturile de duminică

Autor: Alexandra Cepăreanu 03.02.2018

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda a semnat un proiect de lege care limitează în mare măsură comerţul în zilele de duminică, argumentând că această mişcare va aduce beneficii vieţii familiale ale angajaţilor, scrie Dailymail.

Guvernul şi Sindicatul de Solidaritate, care au aprobat legislaţia, se aşteaptă să atragă proteste din partea marilor lanţuri de supermarketuri occidentale, care reprezintă principala ţintă a legii, deoarece o mare parte a profiturilor lor sunt câştigate în weekend.

Preşedintele Andrzej Duda a spus că marii comercianţi trebuie să îşi adapteze practicile la noul sistem şi, de asemenea, le-a cerut înţelegere.

Micii comercianţi cu amănuntul, brutăriile, benzinăriile, florăriile, hotelurile şi evenimnetele artistice sunt scutite de la noua lege, iar începând cu 1 martie, magazinele şi pieţele vor fi închise în două duminici din fiecare lună.

Din 2019 magazinele şi pieţele vor fi deschise doar o singură duminică pe lună, iar începând cu 2020 legislaţia se va aplica în toate zilele de duminică, cu excepţia sărbătorilor majore.

În cadrul ceremoniei de semnare care a avut loc marţi, Andrzej Duda a spus că prin această lege oferă angajaţilor mai mult timp pe care îl pot petrece alături de copiii lor şi a adăugat că un comerciant dintr-un magazin local i-a mulţumit pentru că a susţinut această lege.

Duda a spus că încearcă să „restabilească normalitatea” şi că politica este în conformitatea cu legi similare din alte ţări ale Uniunii Europene, inclusiv Germania şi Austria.