Germanii, austriecii, americanii dar şi românii au cumpărat obligaţiunile vândute de România: 2 miliarde de euro

Autor: Claudia Medrega 05.02.2018

Investitorii din Germania, Austria şi SUA au subscris o parte importantă din împrumutul de 2 mi­liarde de euro luat de România săptămâna trecută de pe pieţele externe printr-o emisiune de euroobligaţiuni în două tranşe, cu maturităţi de 12 ani şi 20 de ani.

Bondurile pe 12 ani au atras şi atenţia investitorilor din centrul şi estul Europei, România, Franţa/Benelux sau Italia, în timp ce euroobligaţiunile pe 20 de ani au fost preferate şi de britanici.

Ministerul Finanţelor a ieşit pentru prima oară în acest an pe pieţele externe şi a împrumutat 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani şi cupon 2,50% şi 1,25 miliarde de euro cu maturitatea de 20 ani şi cupon 3,375%.

La scadenţa de 12 ani, investitorii americani au cumpărat cele mai multe titluri, respectiv 19%, cei din Germania şi Austria au subscris 16% din bondurile româneşti în euro, la fel ca şi investitorii din centrul şi estul Europei, în timp ce 14% le-au revenit investitorilor români.

Franţa/Benelux şi Italia figurează cu o felie de câte 9% din emisiunea de 750 mil. euro. Elveţienii au cumpărat 6% din bonduri, iar investitorii din Marea Britanie, doar 5%.