5 moduri de a-ţi da seama dacă eşti compatibil financiar cu partenerul de viaţă. Sfaturi de la experţi financiari şi psihologi

Autor: Răzvan Botea 10.02.2018

Dragostea este în aer, acum că Valentine s Day se apropie cu repeziciune. Îndrăgostiţii comandă flori şi se îndreaptă către magazinele de dulciuri. Da, toate par roz până când banii intervin în viaţa de cuplu, relatează USA Today.

Conform datelor oferite de Fidelity Investments, în afară de o legătură emoţională, stabilitatea financiară este al doilea criteriu după care se alege începerea unei relaţii la 64% dintre femei. Conform studiului, 60% dintre bărbaţi aleg ca al doilea criteriu atracţia fizică.

Situaţia financiară este unul dintre principalele motive pentru care se încheie o căsnicie, conform cercetărilor citate de Psychology Today. Când două persoane decid să înceapă o relaţie, acestea trebuie să fie compatibile din punct de vedere financiar.

Mai jos sunt 5 moduri de a-ţi da seama dacă, din punct de vedere financiar, eşti compatibil cu partenerul tău.

1.Definiţi-vă valorile

„Câteodată, neînţelegerile financiare nu sunt pur şi simplu despre bani”, spune consilierul financiar Libby Muldowney.  ”Creând o viaţă de cuplu bazată pe valori comune va face ca banii să fie folosiţi ca o unealtă pentru a susţine acele valori şi obiceiuri financiare”.

2. Aruncaţi o privire asupra obiceiurilor a cheltui

Trebuie să te uiţi foarte atent la obiceiurile de a cheltui saJu de a economisi, susţine Kevin Brauer, director financiar al Affinity Federal Credit Union din New Jersey: „ Întreabă-te: Este el sau ea dispusă să intre în datorii pentru maşini sau haine pentru a-şi menţine stilul de viaţă şi astfel să sacrifice necesităţi de bază? Dacă aceste priorităţi nu se potrivesc cu ale tale, atunci gandeşte-te de două ori.”

3. Aruncaţi o privire la evaluările financiare ale fiecăruia

Oricine poate înâmpina dificultăţi financiare la un anumit moment în viaţă. ”Cu toate acestea, un număr mare de datorii  poate fi un semn al iresponsabilităţii”, spune Roslyn Lash, consilier financiar acreditat.

4. Priviţi obiceiurile financiare ale părinţilor

Chiar dacă nu este valabil în toate cazurile, obiceiurile părinţilor de a risipi banii pot fi moştenite, spune Thomas J. Henske, consilier financiar la Lennox Advisors din New York.

„Sunt părinţii mari cheltuitori? Sau ai un sentiment că vor avea nevoie de asistenţă financiară în viitor? Aceştia pot încerca să se bazeze pe venitul tău mai târziu ca să-şi menţină stilul de viaţă extravagant cu care s-au obişnuit. Este trist, dar adevărat”, mai spune consilierul.

5. Nu vă ascundeţi unul de celălalt când e vorba de bani

Transparenţa privind situaţia financiară scade nivelul de stres economic şi emoţional. ”Nu vă fie frică să recunoaşteşi când aveţi o datorie, venitul, pe ce vă place să cheltuiţi banii sau pentru ce îi economisiţi”, spune Michael Tanney, co-fondator al Wanderlust Wealth Management în New York.

”Dacă priveşti relaţia ca pe o investiţie pe termen lung şi nu cunoşti balanţa monetară a partenerului de viaţă, atunci nu este o investiţie, este un pariu”, susţine Tanney.