Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Rusia are dreptul suveran de a decide unde îşi desfăşoară armamentul

Autori: Marian Avram , Mediafax 06.02.2018

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale ruse vin în contextul în care Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), a anunţat luni că Rusia a instalat sisteme avansate de rachete Iskander, cu potenţial nuclear, în enclava Kaliningrad, aproape toate ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO fiind în raza de acţiune a acestora.

”Desfăşurarea unei arme nucleare sau a oricărui alt tip de armament, desfăşurarea de unităţi militare şi aşa mai departe pe teritoriul rus constituie în mod exclusiv o problemă suverană a Federaţiei Ruse”, a declarat Peskov.

”Rusia nu a ameninţat şi nu ameninţă niciodată pe nimeni. În mod natural, Rusia are acest drept suveran. Cu greu ea ar putea fi motiv de îngrijorare pentru cineva”, a adăugat oficialul rus.

Sistemele balistice Iskander (SS-26 Stone, potrivit terminologiei NATO) sunt mobile, având capacitatea de a lansa rachete cu raze de acţiune de până la 500 de kilometri, cu ogive convenţionale ori nucleare.