Germania: victorie majoră a celui mai puternic sindicat în lupta pentru salarii mai mari şi săptămâna de lucru de 28 de ore

Autor: Catalina Apostoiu 07.02.2018

IG Metall, cel mai puternic sindicat din industria Germaniei, a obţinut o majorare cu 4,3% a salariilor şi dreptul la o săptămână de lucru de 28 de ore în cadrul unui acord major care va fi considerat de referinţă pentru alte sectoare.

Acordul arată cât de puternică a devenit în acest an poziţia sindicatelor în negocierile salariale în urma boomului economiei germane, potrivit Financial Times.

Anul trecut, eco­no­mia a avansat cu cel mai rapid ritm din 2011, impulsionată de cererea internă puter­ni­că şi de redresarea zonei euro. Trendul ar ur­ma să continue, eco­no­miştii aştep­tându-se ca Germania să mar­cheze al nouălea an consecu­tiv de creştere în 2018. Rata şomajului se situează la cel mai scăzut nivel de la reunificare.

Termenii acordului, încheiat după şase runde de discuţii aprinse şi o serie de greve de 24 de ore, arată de asemenea că un mai bun echilibru între muncă şi viaţă este acum o prioritate la fel de importantă pentru forţa de muncă organizată din Germania ca şi obţinerea unor majorări salariale importante. Acordul pe doi ani încheiat între IG Metall şi federaţia angajatorilor Sudwestmetall acoperă 900.000 de muncitori din industriile electrică şi a metalelor din Baden-Wurttemberg, unde operează grupuri industriale puternice cum ar fi Daimler şi Robert Bosch.

Acesta ar putea fi extins însă la întreaga ţară şi ar putea influenţa negocierile din alte industrii.

Acordul priveşte o majorare cu 4,3% a salariilor începând cu luna aprilie şi alte plăţi de-a lungul a 27 de luni. Muncitorii îşi vor putea reduce săptămâna de lucru de la 35 la 28 de ore, păstrându-şi dreptul de a reveni la programul întreg.

Angajatorii vor avea posibilitatea de a angaja mai mulţi muncitori dispuşi să muncească până la 40 de ore, generând flexibilitatea de care aceştia au nevoie pentru a-şi creşte producţia în perioade de cerere ridicată.

În termeni anuali, acordul este echivalent cu o majorare cu 3,5% a salariilor, potrivit lui Ekart Tuchfeld, analist Commerzbank, cu mult sub cerinţa iniţială a IG Metall ce privea o majorare cu 6% pe 12 luni, însă acesta este considerat totuşi un acord avantajos, scrie Reuters.

„Majorările salariale convenite şi celelalte măsuri ar urma să rezulte în majorări salariale anuale de aproape 4% în următorii ani“, potrivit lui Frederik Ducrozet, economist în cadrul Pictet.

Acordul încheiat de IG Metall va întări aşteptările pieţei ca Banca Centrală Europeană să înceapă restrângerea stimulentelor în acest an pe fondul creşterii solide a zonei euro şi avansului treptat al salariilor.

Preşedintele IG Metall Jorg Hofmann a declarat că acordul va avea „un efect pozitiv“ la nivelul întregii economii, creşterea semnificativă a veniturilor urmând să impulsioneze consumul, potrivit Financial Times. De creşterea consumului din Germania vor beneficia şi companiile care exportă în această ţară.