Cum se împacă reţelele inteligente cu soba cu lemne folosită pentru a încălzi jumătate din România? Aflaţi la ZF Power Summit ’18

Autor: Roxana Petrescu 07.02.2018

Cele mai mari companii de utlităţi active în România alături de cei mai buni specialişti din zona de consultanţă vin la ZF Power Summit ’18 pentru a discuta despre schimbările profunde din zona de distribuţie a energiei.

Evenimentul, care va avea loc în perioada 19-20 februarie în Bucureşti, este cea de-a şaptea ediţie a ZF Power Summit, un proiect care an de an reuşeşte să adune elita peţei de energie, petrol şi gaze în jurul celor mai interesante dezbateri.

În Europa a început numărătoarea inversă spre un punct care va schimba complet piaţa energiei. Atunci când producţia de electricitate pe cont propriu şi costurile asociate stocării acesteia vor ajunge la acelaşi nivel cu energia distribuită prin reţea, puterea marilor monopoluri va intra într-un declin ireversibil. Specialiştii din piaţă spun că această schimbare majoră ar putea avea loc în 2022. Cum în energie nu există planuri, investiţii sau schimbări pe termen scurt, 2022 poate fi considerat deja „mâine”. Mai mult, în toate pieţele, până în 2025, vehiculele electrice vor ajunge la paritate cu vehiculele tradiţionale, cu combustie internă, în ceea ce priveşte costurile şi perfor­manţele. Dacă azi maşinile electrice nu reprezintă decât 2% din parcul auto european, până în 2025 aceastea vor ajunge la 10%, adică de la 0,4 milioane de unităţi la 14,3 milioane de maşini.

România nu este străină de aceste schimbări, dar faţă de alte state europene, discuţiile despre reţele inteligente, digitalizare sau indepen­denţă energetică la persoană fizică au loc într-un peisaj marcat, paradoxal, de sărăcie energetică.

Potrivit celor mai recente statistici disponibile, la nivel ţării numai 45,71% din locuinţe sunt încălzite printr-un sistem central, noţiune care cuprinde atât sistemul centralizat de încălzire, cât şi centrala termică proprie, cel mai adesea alimentată cu gaze naturale.

În rest, jumătate din România se încălzeşte cu soba cu lemne, 46,29% dintre locuinţe apelând la această modalitate. Durata întreruperilor în alimentarea cu energie încă se măsoară în ore, în timp ce vestul Europei a trecut la minute.

Liderii unor companii precum Engie România, E.ON România, Electrica sau CEZ România au acceptat invitaţia ZF la o dezbatere deschisă despre liberalizarea pieţei şi despre felul în care energia poate ajunge la toţi consumatorii.

Veniţi să aflaţi răspunsurile la toate întrebările legate de energie la ZF Power Summit ’18, 19-20 februarie. Două zile. Totul despre energie.