După pierderi colosale, sute de miliarde evaporate şi prăbuşiri şi reveniri de infarct, o nouă ”molimă” loveşte investitorii în criptomonede: Fiscul american vrea să impoziteze câştigurile din tranzacţionare

Autor: Alex Ciutacu 07.02.2018

Utilizatorii de criptomonede din Statele Unite au fost nevoiţi până acum să se conformeze preţurilor volatile şi erorilor de securitate ale platformelor de exchange. Acum intervine o nouă problemă: autorităţile de taxe şi impozite, potrivit Financial Times.

Sute de mii de nou veniţi au intrat în piaţa bitcoinului şi a altor monede digitale anul trecut, conducând o creştere impresionantă. Dar în timp ce sezonul de plată a taxelor şi impozitelor a venit odată cu anul 2018, mulţi dintre aceşti investitori nu iau în calcul faptul că trebuie să scrie un cec şi pentru guvernul federal.

Cu patru ani în urmă Fiscul american a transmis că monedele digitale ar trebui tratate la fel ca proprietăţile, fiind astfel supuse la impozite.

Pentru investitorii care au retras bani înainte de 31 decembrie 2017 şi au cheltuit deja profitul, „ar putea fi un semnal de trezire”, spune Mike Slack, analist în cadrul companiei de consultanţă fiscală H&R Block.

În ciuda unei scăderi masive de preţ – Bitcoin a scăzut săptămâna trecută aproape de preţul de 7.000 de dolari, cu 60% mai puţin decât era în luna decembrie – febra criptomonedelor a rămas puternică.

Când o aplicaţie de tranzacţii bursiere numită Robinhood a anunţat luna trecută că oferă posibilitatea de  a tranzacţiona anumite criptomonede fără comsioane, peste un milion de persoane au devenit utilizatori ai platformei în doar patru zile.

Tim Hockey, executiv în cadrul TD Ameritrade, una dintre cele mai mari companii de brokeraj din Statele Unite a transmis că „nu a văzut niciodată acest nivel absolut de tradin”, observând un interes din ce în ce mai mare în sectorul investiţional al blockchain-ului şi în cel al cannabis-ului.

Fiscul a fost îngrijorat pentru mult timp că cei care câştigă bani din tranzacţiile cu criptomonede nu le raportează pe toate.

„Plătitorii de taxe care nu raportează în mod corect veniturile lor ca urmare  a tranzacţiilor cu monede digitale pot fi audiaţi pentru acele tranzacţii, iar atunci când este cazul, se pot aplica penalităţi sau dobânzi”, a transmis IRS.

Taxa pe câştiguri de capital (CGT) este calculată în Statele Unite pe baza diferenţei valorii  dolarului în momentul în care un asset a fost cumpărat şi a valorii aceluiaşi asset în momentul în care a fost vândut. Taxa diferă în funcţie de cât de mult timp a trecut între momentul cumpărării şi cel al vânzării.

Dacă a trecut mai puţin de un an, spre exemplu, un trader care a câştigat între 38.000 de dolari şi 82.500 de dolari ar trebui să plătească un nivel marginal de impozitare de 22%. Câştigurile de capital sunt impozitate la o rată care variază între 0 şi 20% în funcţie de categoria de impozitare în care se încadrează. Cei care au câştigat peste 425.800 de dolari plătesc un impozit adiţional de 3,8%.

În România, câştigurile din criptomonede nu sunt încă impozitate deoarece piaţa nu este încă reglementată.