Europa trebuie să se pregătească pentru a închide mai multe fabrici din cauza surplusului de oţel

Autor: Alex Ciutacu 07.02.2018

Industria europeană de oţel trebuie să se pregătească pentru a închide o serie de fabrici din cauza unui surplus care reprezintă o cincime din capacitatea totală. În caz contrar Europa riscă să fie înlocuită de importatori cu alţi rivali mai ieftini, transmite executivul Voestalpine, unul dintre cei mai mari producători ai continentului, potrivit Financial Times.

Wolfgang Eder, CEO-ul companiei austriece Voestalpine, a spus că aproximativ 20% din capacitatea de producţie de oţel din regiune nu este necesară şi că sectorul ar trebui să închidă câteva fabrici.

„Atâta timp cât multe combinate din Europa produc acelaşi lucru pe care competitorii lor non-europeni îl produc mai ieftin, nu ar trebui să fim surprinşi că industria de oţel din Europa suferă”, a transmis Eder. „Cel mai mare risc este ca la un moment dat, din cauza slăbiciunii financiare şi a lipsei de profitabilitate pe termen lung, produsele de calitate înaltă vor veni din ce în ce mai puţin de la producătorii europeni şi vor fi înlocuite de cele produse în alte părţi ale lumii, deoarece au avantajul preţului”.

După ce a trecut printr-o perioadă dificilă după criza economică din 2008, sectorul de oţel din Europa a arătat recent semne de revenire, înregistrând o creştere la nivelul cererii, o scădere la nivelul importurilor şi preţuri mai mari pentru a îmbunătăţi veniturile unor companii precum ArcelorMittal, ThyssenKrupp şi Salzgitter.

Cu toate acestea, în ciuda a două tranzacţii majore care vor fi încheiate anul acesta, menite să consolideze industria europeană – achiziţia Ilva de către ArcelorMittal şi fuziunea dintre operaţiunile europene ale Tata Steel şi cele ale ThyssenKrupp – niciuna dintre aceastea nu pregăteşte închiderea unor fabrici.

În timp ce în trecut mai mulţi producători de oţel s-au extins pentru a încasa venituri la o scară mai largă, Eder, care a condus Voestalpine timp de 14 ani, a spus că este important pentru sectorul european să se concentreze pe calitate, nu pe cantitate în următoarea perioadă.